Home VestiIT i nauka Za pet godina na tržištu bismo mogli imati “samolečeće” telefone

Za pet godina na tržištu bismo mogli imati “samolečeće” telefone

by bifadmin

Već od 2028. godine na tržištu bi se mogli prodavati pametni telefoni koji sami popravljaju svoj ekran kada se on izgrebe.

Tako bar prognozira analitička kuća CCS Insight na osnovu uvida u postojeće tehnologije i tempo njihovog razvoja. Niame, za pet godina bi u masovniju upotrebu mogli ući “nano premazi” za ekrane naših gedžeta. Njihov “posao” bi bio da kada se ekran izgrebe stvore novi materijal koji će popunjavati ogrebotinu.

Ovo nije u domenu SF filmova, ta tehnologija postoji već godinama. Primera radi, kompanija LG je još 2013. na tržište izbacila telefon koji “sam sebe leči” na ovaj način. Četiri godine kasnije Motorola je zaštitila patent za popravljanje polomljenih ekrana. I Epl je radio na sličnom rešenju i zaštitio ga.

Međutim, sve te tehnologije na kraju ipak nisu bile komercijalizovane. Na tržištu i dalje nisu u masovnoj upotrebi telefoni koji sami popravljaju svoje ekrane. Razlog tome je što su za razvoj ovih tehnologija potrebna značajna ulaganja a potom su ulaganja potrebna i u informisanje kupaca kako bi bili svesni šta kupuju ako pazare “samolečeći” telefon, odnosno da ne bi imali nerealna očekivanja. Jer, ove tehnologije ne “leče” polomljena stakla, već samo izgrebana. Koja, na kraju krajeva, niko od korisnika ni ne pokušava da “izleči” jer i sa ogrebotinama mogu da koriste telefone.

Izvor: CNBC

Foto: niekverlaan, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar