Home VestiEkonomija Zemlje sa najvišom i najnižom satnicom

Zemlje sa najvišom i najnižom satnicom

by bifadmin

Zaposleni u članicama OECD-a primaju veoma različite minimalne zarade koje variraju od 1,5 dolar po času do 13,8 dolara za sat rada. Srpski radnici nisu uzeti u obzir prilikom pravljenja ove liste ali da jesu njihove zarade bi bile na začelju rangiranja po visini zarada.

Prema zvaničnim podacima ove organizacije, u čijem članstvu se nalazi 38 razvijenih i zemalja u razvoju, najveće zarade imaju radnici u Francuskoj koji su plaćeni minimum 13,8 dolara po satu, što znači da zarade preko 110 dolara dnevno. Odmah iza njih nalaze se Australijanci, Nemci i Luksemburžani čija zarada iznosi 13,6 dolara po času rada. Novi Zeland se nalazi na petom mestu ove liste jer zaposleni u toj zemlji primaju 13,2 dolara po satu.

Najmanje minimalne zarade pak imaju radnici na Malti čija zakonom garantovana najniža satnica iznosi tek 1,5 dolara, a slede ih Meksikanci sa 1,8 dolara, Brazilci sa 2,4 dolara, Kolumbijci sa tri dolara po satu, a nešto bolji od njih su Čileanci koji rade 60 minuta za 3,7 dolara.

Da je Srbija uzeta u obzir prilikom pravljenja ove liste ona bi se sigurno našla na njenom začelju budući da je kod nas zakonski zagarantovana minimalna satnica 2,06 dolara.

Izvor: Kvarc

Foto: kschneider2991, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar