Home VestiEkonomija Da, postoji doba dana tokom kojeg najviše grešimo na poslu

Da, postoji doba dana tokom kojeg najviše grešimo na poslu

by bifadmin

Produktivnost zaposlenih najviše opada tokom popodneva, prema nedavno objavljenoj studiji u naučnom časopisu PLOS ONE.

Tokom dve godine, istraživači su proučavali 800 zaposlenih koji rade u kancelariji, a ne kod kuće. Za razliku od drugih studija koje su ispitivale produktivnost radnika, ova se nije oslanjala na samoevaluaciju ili povratne informacije od šefova. Umesto toga, istraživači su pratili metriku korišćenja računara kao što su brzina kucanja, aktivnost miša i greške pri kucanju.

Najviše grešaka u kucanju zabeleženo je u popodnevnim satima. Konkretno, dan u kojem se pravi najviše grešaka je petak popodne, kada se beleži smanjenje aktivnosti računara i povećanje broja tipfelera.

Autori studije napominju da ovo istraživanje dodaje sve veći broj dokaza da bi radna mesta trebalo da omogućavaju veću fleksibilnost. Većina radnika, pokazuju ankete, pozdravila bi ovu promenu. Prema istraživanju Monster-a, 61% zaposlenih je reklo da bi radije radilo četiri dana u nedelji.

„Fleksibilno radno vreme, hibridni rad ili četvorodnevna radna nedelja mogu pomoći u ublažavanju negativnih efekata dugih radnih nedjelja i promovisanju boljeg blagostanja i produktivnosti zaposlenih“, navode autori studije.

Izvor: Blic

Foto: Mohamed_hassan, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar