Home Promo Dušan Stojaković, Senior menadžer globalnog održivog razvoja STADA/Hemofarm: Održivo poslovanje će biti sve bitnije

Dušan Stojaković, Senior menadžer globalnog održivog razvoja STADA/Hemofarm: Održivo poslovanje će biti sve bitnije

by bifadmin

Dušan Stojaković je ovogodišnji dobitnik prestižnog Mark Awards priznanja u kategoriji CSR/ESG MANAGER OF THE YEAR.

Kako biste ocenili ESG aktivnosti brendova u Srbiji? U kojim oblastima napredujemo, a na čemu treba više da se potrudimo?

Po mom mišljenju, kod nas postoje brendovi koji su daleko odmakli u ESG-u i koji svoje proizvode i usluge čine održivim. A to je danas jako važno kupcima, barem u inostranstvu. Uveren sa da će ta svest kod kupaca doći i kod nas i to preko noći, što je onda dobra šansa za brendove koji su to na vreme shvatili i suštinski utkali ESG u svoj poslovni DNK. U isto vreme, postoje i brendovi koji deklarativno prihvataju ESG, bez da ga razumeju. Ipak, bolje je i to, nego da se ignorišu vrednosti održivog razvoja u sopstvenom poslovanju. Mislim da je odnos osvešćenih, prividno osvešćenih i ignorantnih brendova otprilike 30:30:40%. Ne treba zaboraviti svetsku statistiku koja kaže da čak 60% urbane populacije (globalno) smatra da svojim izborima i delovanjem može da učini nešto dobro za društvo i okruženje. Ista ta populacija spremna je da plati više za proizvode ili usluge koji u sebi sadrže neki aspekt održivosti ili održivi sastojak. U isto vreme, prema istoj statistici, samo 10% kompanija u svetu nudi takva održiva rešenja i proizvode. STADA i Hemofarm su jedne od takvih kompanija. Mi ne kažemo da je „ESG zakonska obaveza“, već dobra polazna osnova da pružimo više. Budući da se ESG često poistovećuje sa zaštitom životne sredine, što definitivno nije ili nije samo to, za mene je već veliki napredak kada se shvati da ESG čine tri jednako važna stuba delovanja. Ovog puta bih fokus stavio na S ili na ljude!

Zašto je značajno uključivanje svih sektora u ESG strategiju kompanije?

ESG nije izolovano ostrvo koje je trendovski omiljena marketinška destinacija biznis pomodara. To je kompleksan koncept, za čiju realizaciju su takođe potrebna tri glavna nosioca društvenog života – državni sektor (zakonodavac), civilno društvo (građani) i privredni sektor (kompanije). Tome se mogu dodati i predstavnici akademske zajednice i nevladinog sektora, ali oni su već sadržani u navedenim osnovnim kategorijama. Ako ovo pitanje sagledamo iz korporativnog ugla – kako je moguće doneti dobru politiku usaglašenosti poslovanja i poštovanja ljudskih prava (koju donosi pravni sektor), ako se pravi inputi ne potraže od sektora ljudskih resursa; ili ako govorimo o izveštavanju o održivom razvoju koje je obično deo korporativnih poslova i komunikacija – nemoguće je sastaviti ESG izveštaj ukoliko nisu apsolutno svi sektori kompanije uključeni u ovaj proces. Na kraju, najvažniji razlog za uključivanje čitave kompanije u ESG jeste to što su E, S i G usko povezani aspekti, koliko god da imaju svoje specifičnosti, kao i to da je održiva budućnost moguća tek kada svako od nas da svoj pojedinačni doprinos. ESG je zapravo vrhunska participativna platforma za bolje sutra.

Šta mislite o udruživanju brendova zarad jačeg zajedničkog delovanja i promene koje brendovi mogu da donesu društvu?

Ako se vratimo na početak ove priče i prisetimo se da je svega 10% kompanija na svetu već počelo da pruža održive proizvode i usluge tržištu, a da je tražnja 6 puta veća, jasno je da je fuzija brendova jedan od logičnih odgovora na potražnju. Primera je puno, ali ja bih se osvrnuo na jedan lokalni, jer je pojam „lokalnog“ veoma bitan u ESG-u. Ovih dana jedan mobilni operater nudi eko rejting mobilnih telefona koji su u njegovoj ponudi. Ovo je sjajan primer saradnje brendova samih proizvođača i samog provajdera u zajedničkoj misiji brige za planetu. Jedno veliko bravo njima sa moje strane.

Šta Mark Awards znači za Vas lično i kako će uticati na Vašu dalju karijeru?

Priznanje. Čast. Obavezu. Priznanje da je ono što radim dobro i vredno, jer prava potvrda mora da dođe spolja, iz struke. Čast, jer je velika stvar i retka prilika da se nagradi pojedinačni doprinos. Obavezu da budem još bolji u onome što radim i da dogodine, kada se osvrnem za sobom, sa ponosom potvrdim da sam bio dostojan Mark Awards-a! Sigurno će ovo priznanje doneti mnoge dodatne benefite mom ličnom ekspertskom profilu i otvoriti neke nove prilike za ESG rad i aktivizam.

 

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar