Home Promo Integralna rešenja za prehrambenu industriju – kompanija Tetra Pak

Integralna rešenja za prehrambenu industriju – kompanija Tetra Pak

by bifadmin

Industrija hrane i pića svakodnevno se suočava sa novim trendovima. Mnogi od njih stvaraju nove prilike kroz nove proizvode, sirovine ili preferencije potrošača, ali neki otkrivaju i izazove podstaknute povećanom konkurencijom, poskupljenjem i otežanom nabavkom sirovina ili pooštravanjem zakonske regulative. Zbog toga je za kompanije u prehrambenoj industriji izuzetno važno da, pored sopstvenih kapaciteta, sarađuju sa partnerima duž celog lanca vrednosti, od kreiranja novih ukusa i rešenja, do stavljanja proizvoda na police marketa.

Tetra Pak posluje u oblastima prerade i pakovanja hrane više od 70 godina. Kompanija svojim kupcima nudi integralna rešenja pomoću kojih omogućava podršku prehrambenoj industriji, od prvog koraka idejnog definisanja proizvoda, sve do krajnje realizacije prodaje. Bez obzira na to da li se radi o uvođenju novog proizvoda, optimizaciji postojećeg proizvodnog procesa ili potrebi unapređenja performansi održivosti proizvodne linije, eksperti u oblasti tehnologije i prerade hrane iz kompanije Tetra Pak nude rešenja na svakom koraku koji stoji ispred prehrambenih kompanija širom sveta:

1. Prehrambene sirovine: Bilo da je cilj osvajanje novog tržišta, redizajn postojećeg ili pokretanje novog proizvoda, kompanija Tetra Pak postojećim i novim kupcima može ponuditi pomoć u pronalaženju odgovarajućih ili uvođenju novih sirovina, ali i prilagođavanju postojećih procesnih rešenja, kako bi se mogla primenjivati za širu lepezu proizvoda. Ovo je bazirano na bogatom globalnom iskustvu i saradnji kompanije Tetra Pak sa brojnim partnerima iz oblasti prehrambene industrije, počev od proizvođača i dobavljača, do akademske zajednice i naučnika, na globalnom nivou. Možda i najvidljiviji primer na koji način kompanija Tetra Pak pomaže svojim kupcima u oblasti sirovina jeste širenje portfolija napitaka na biljnoj bazi, koji sve više privlače pažnju potrošača i na domaćem tržištu.

2. Inovacije proizvoda: Odgovor na rastuće zahteve savremenih potrošaca od kompanija zahteva inovacije, ali upuštanje u nove poslovne projekte sa sobom može doneti i rizik. Kao jedan od prvih koraka u kreiranju inovativnih proizvoda i tehnoloških rešenja, kupcima kompanije Tetra Pak na raspolaganju je neki od šest Centara za inovacije, u kojima stručnjaci ove kompanije zajedno sa njima sarađuju na kreativnim rešenjima za optimizovano povezivanje inovativnih rešenja sa aktuelnim poslovnim potrebama. Takođe, u 12 Centara za razvoj proizvoda, prehrambenim kompanijama je na raspolaganju najsavremenija oprema za testiranje procesa prerade i pakovanja hrane, gde se, kroz podršku prehrambenih tehnologa i procesnih inženjera, dolazi do najefikasnijih rešenja za primenu inovacija u praksi. Dodatno, tu su i Accelerator laboratorije kompanije Tetra Pak, u kojima se finalni proizvodi fino podešavaju u malom obimu, kako bi se na taj način postigao savršen ukus i tekstura proizvoda pre pokretanja serijske proizvodnje. Jedan od poslednjih primera inovacije proizvoda koji sa ponosom ističu iz kompanije Tetra Pak jeste i uvođenje prvog dugotrajnog mleka obogaćenog proteinima u Turskoj, od strane kompanije Pinar, čija se prodaja u 2018. godini skoro utrostručila u odnosu na inicijalnu, 2017. godinu, pre svega jer je kroz zajednički rad na ovom proizvodu pronađena odgovarajuća kombinacija karakteristika proizvoda koje su zadovoljile potrebe mlađe, urbane populacije koja preferira proizvode koji pozitivno utiču na zdravlje.

3. Pametna proizvodnja: Automatizacija i integralnost procesnih rešenja danas mogu predstavljati ključnu konkurentsku prednost za prehrambene kompanije. Bez obzira na to da li je potrebno unaprediti fleksibilnost postojećih proizvodnih linija, efikasno održavati postojeću opremu, smanjiti trajanje neplaniranih zastoja, ili smanjiti troškove i potrošnju resursa, vodeća procesna rešenja kompanije Tetra Pak, koja su bazirana na globalnim najboljim praksama, ali i prilagođena konkretnom postrojenju kupaca, namenjena su unapređenju performansi, istovremeno obezbeđujući ispunjavanje definisanih parametara u pogledu bezbednosti hrane, sledljivosti, kvaliteta i potrošnje vode i energije. Skalabilno, modularno rešenje, Tetra Pak® PlantMaster, primera radi, pomaže kompanijama da sakupe i objedine sve podatke iz proizvodnje, prate ih u realnom vremenu, i analiziraju, i to sve kroz jedinstveno digitalno okruženje i na jednom monitoru.

4. Pakovanje i distribucija proizvoda: Rastući zahtevi potrošača ne zadržavaju se više samo na ukusima i nutritivnim karakteristikama proizvoda. Oni žele da znaju da su proizvodi koje koriste bezbedni i za njih i za okruženje, interesuje ih odakle dolaze sirovine koje su korišćene za izradu proizvoda, ali istovremeno insistiraju i na udobnosti konzumacije i smanjenju otpada. Sa druge strane, rastuće cene energenata, ponovo skreću pažnju disrtibutera i trgovačkih kompanija na značaj efikasne distribucije proizvoda u svim delovima sveta. Kroz bogato iskustvo i znanje kompanije Tetra Pak proizvođači prehrambenih proizvoda i u ovim oblastima mogu ostvariti komparativne prednosti, izborom odgovarajuće ambalaže za svoje proizvode, unapređenjem sledljivosti proizvoda, izborom ambalaže izrađene od odgovorno nabavljenih ili obnovljivih sirovina, ili isticanjem na policama lokalnih marketa. Nemacki proizvođač sokova, kompanija beckers bester opredelila se za uvođenje organskih sokova od pomorandže, a izbor Tetra Prisma® Aseptic 1000 Square pakovanja sa HeliCap™ zatvaracem izrađenim na biljnoj bazi bio je pravi izbor za pakovanje ovih proizvoda, čime su targetirane dve glavne grupacije potrošaca: „naturalisti“, koji preferiraju organske i prirodne proizvode, i mladi roditelji, koji istovremeno vode računa o kvalitetu proizvoda, ali i pojednostavljivanju sopstvenih svakodnevnih poslova, kroz izbor lakše i zgodnije ambalaže.

5. Potrošački i društveni trendovi: Praćenje potrošačkih trendova, ali i regulatornih zahteva koji se odnose na prehrambene proizvode, njihovo pakovanje i reciklažu upotrebljene ambalaže ključni su za sve u industrijama hrane i napitaka. Iako oba ova aspekta imaju određene zajedničke karakteristike širom sveta, svako od tržišta ima svoje specifičnosti i prioritete. Kroz rednovni monitoring relevantnih pravila, istraživanja tržišta i saradnju sa razgranatom mrežom partnera, kompanija Tetra Pak je u mogućnosti da kupcima ponudi odgovore na nedoumice u vezi sa zahtevima koje pred njih postavljaju tržišta koja se neprekidno menjaju. Jedan od reprezentativnih izveštaja, Tetra Pak Index, koji je nedavno objavljen za 2023. godinu, i koji donosi informacije o aktuelnim cinjenicama i pokazateljima u okviru industrije hrane i pica, navikama potrošaca, i trendovima koji se tiču povećanog fokusa na lično zdravlje, održivost i zaštitu životne sredine, dostupan je za javno preuzimanje na internet prezentaciji kompanije Tetra Pak.

„Bilo da se radi o proizvodnji mlečnih proizvoda, sireva, proizvoda na biljnoj bazi, sladoleda, voćnih i drugih napitaka, gotovoj hrani ili praškastim proizvodima, integralna podrška koju pružamo našim kupcima za nas se proteže mnogo šire od samog fabričkog kruga. Da bi ostale konkurentne kompanije u industrijama hrane i pića moraju imati uvid u širu sliku tržišnih trendova, ali istovremeno i mogućnost da izborom prilagođenih rešenja za svoje potrebe pronađu upravo one tržišne prilike koje im mogu doneti najbrži rast. Zato smo tu da, svojim kupcima, istovremeno ponudimo iskustvo dugo preko 70 godina, razgranatu mrežu partnerstava i dobavljača, i najnovija saznanja, i pomognemo im na svakom koraku duž celog proizvodnog lanca vrednosti“ – poručuju iz kompanije Tetra Pak.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar