Home Promo Ivan Žagar, Senior Brand Manager, Jaffa Crvenka: Marketing je zamajac razvoja i inovacija u kompanijama

Ivan Žagar, Senior Brand Manager, Jaffa Crvenka: Marketing je zamajac razvoja i inovacija u kompanijama

by bifadmin

Ivan Žagar je dobitnik specijalnog Mark Awards priznanja za lični doprinos razvoju marketinške struke.

Ko danas kreira reputaciju struke u Srbiji?

Kreiramo je svi zajedno – kompanije i agencije, sa svim ostalim učesnicima u procesu. Ako govorim iz svojih cipela, advertajzing je samo (manji) deo posla koji mi kao brend menadžeri radimo, ali se on, pored naših proizvoda, najviše vidi.
Reputaciju kreiramo svojim delima, a ne samo rečima – iako su reči, poruke i priče koje pričamo jako bitne. Kreiramo je tako što radimo zajedno, kvalitetno, kroz kokreaciju I partnerski.

Zašto je neophodno aktivnije uključivanje kompanija u edukaciju i deljenje znanja sa mladim talentima, koji prave svoje prve korake u struci?

Hajde da budemo podrška i mentori kakve smo mi želeli i kakvi su nam trebali kada smo bili mladi. Potrebno je da demistifikujemo naš posao, da ga približimo i pokažemo mladima. A posao je prelep i težak. Zabavan i dosadan. Cela fora je da se balansira između super kreativnih i zanimljivih stvari sa jedne strane i odgovornih, a dosadnih stvari, sa druge strane.
Mladim ljudima želim da budu hrabri, da imaju integritet i da donose potrebne i zdrave promene. Naravno, sve pod uslovom da nađu sebe i da rade ono što vole.

Koju ulogu u kreiranju biznisa budućnosti igraju marketing sektori kompanija?

Ključnu. Marketing je zamajac razvoja i inovacija. Evolucija (ponekad revolucija – mada su to retki i dragoceni momenti). Ali to je samo jedna komponenta – okrenuta ka budućnosti. Marketing je i brand guardian i mora biti svestan svog nasleđa da bi znao odakle je i gde (treba da) ide – brend i kompanija.

Kakav je realan položaj marketing stručnjaka u kompanijama danas?

Mislim da je solidan – bar u kompanijama koji shvataju značaj marketinga kao strateške funkcije biznisa.

Šta Mark Awards znači za Vas lično i kako će uticati na Vašu dalju karijeru?

Znači mi puno, posebno ova konkretna nagrada za dopinos razvoju struke. Verujem da u svemu što radimo, moramo da budemo svesni svog uticaja I posledica naših dela. Pojedinci, brendovi i kompanije mogu I treba da budu još odgovornije I da rade dosta više za opšte dobro – i to suštinski, ne samo deklarativno.
Nisam siguran kakav će uticaj imati, ali nastaviću da se trudim i radim najbolje što znam.

 

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar