Home Promo Milan Perić, Direktor marketinga i komunikacija, Carlsberg (Srbija, Crna Gora, BIH, Albanija): Postojanje konkurencije je dobro jer vam ne dozvoljava da se ulenjite

Milan Perić, Direktor marketinga i komunikacija, Carlsberg (Srbija, Crna Gora, BIH, Albanija): Postojanje konkurencije je dobro jer vam ne dozvoljava da se ulenjite

by bifadmin

Milan Perić je dobitnik prestižnog Mark Awards priznanja u kategoriji CHIEF MARKETING OFFICER OF THE YEAR – MULTI COUNTRY.

Koliko je danas izazovno voditi marketinške komunikacije jedne od najvećih kompanija i to na nekoliko tržišta?

Mislim da to generalno zavisi od same industrije u kojoj radite, tako da ja mogu govoriti iz perspektive FMCG industrije. Konkretno, industriju piva na domaćem tržištu karakteriše izuzetna dinamičnost u smislu velike kompetitivnosti i ponude potrošačima.
Iz mog ugla, obe stvari su jako dobre za same kompanije, jer nam ne dozvoljavaju da se “ulenjimo” i konstantno nas motivišu da budemo bolji u onom što radimo i potrošačima ponudimo više.
Izazovno je svakako, jer sa jedne strane želite da konstantno stičete nove konzumente kroz inovacije, dok opet u svakom trenutku morate da pratite šta rade i ostale kompanije na tržištu.

Kako biste opisali brend budućnosti? Koje karakteristike ima i kako komunicira sa potrošačima?

Najkraće rečeno brend budućnosti je brend sa svrhom. Brendovi budućnosti će biti usmereni ka jasnoj i autentičnoj svrsi koja ide izvan profita. Posvetiće se stvaranju pozitivnog uticaja na društvo i okolinu, a potrošači će očekivati da brendovi budu društveno odgovorni i održivi.
Pored toga, brendovi će sve više potrošačima nuditi personalizovano iskustvo. Iskoristiće podatke i tehnologiju kako bi razumeli i ispunili individualne potrebe, želje i očekivanja potrošača. Kako bi zaista obezbedili da poruka stigne do ciljne grupe, kao što sam prethodno naveo, brendovi će morati da pruže dosledno i integrisano iskustvo na različitim platformama, uključujući samo mesto prodaje, potom veb sajtove, mobilne aplikacije, društvene medije i druge. Fokus će biti na susretu sa potrošačem tamo gde se on nalazi.

Kako ispričati lokalnu priču globalnog brenda? Koliko je važna lokalizacija komunikacije?

Kada spuštate jednu globalnu kampanju lokalno, razumevanje samog tržišta igra ključnu ulogu u njenom potencijalnom uspehu.
Počev od toga da li u samoj kampanji postoji nešto što na bilo koji način može imati negativan efekat sa kulturološkog aspekta zemlje u kojoj je plasirate, do toga da li se poruka koju brend želi da prenese “izgubila u prevodu” što nije redak slučaj.
I ono što je možda najvažnije, morate dobro proceniti da li je sadržaj kampanje uopšte relevantan za neko lokalno tržište, jer se može desiti da teme koje su u pojedinim društvima predmet velikog interesovanja, u nekim drugim su od minornog značaja.

Šta Mark Awards znači za Vas lično i kako će uticati na Vašu dalju karijeru?

Priznanje koje dobijete od strane svoje struke je sigurno jedan od onih momenata u karijeri kada bez zadrške možete da čestitate sami sebi na onome što ste postigli. Izuzetno sam srećan što mi je Mark Awards nagrada to omogućila. Čast je biti u krugu odabranih profesionalaca koji su poneli titulu najboljih u svojim oblastima, a sa druge strane je i obaveza da nastavim sa konstantnim usavršavanjem i zalaganjem da uvek donosim nešto novo na tržište marketinških komunikacija.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar