Home VestiPolitika i društvo Nostalgični marketing i serije, za stara dobra vremena

Nostalgični marketing i serije, za stara dobra vremena

by bifadmin

Što bi rekla poznata pesma, “It’s the most wonderful time of the year”: vreme kada nas brendovi “bombarduju” idiličnim prazničnim reklamama, u kojima sve srećne porodice liče jedna na drugu, uglavnom oko bogato postavljenog stola. U prazničnim reklamama, brendovi često prizivaju nostalgične trenutke iz detinjstva, podsećaju na toplinu porodičnih okupljanja i radost darivanja ( Coca- Cola, u vas gledamo). A to nije nimalo slučajno…

Kada na nekoj od društvenih mreža vidite fotografije uz koje piše „Ako prepoznajete bilo koju od ovih slika, žao mi je, zvanično ste stari“ osećate čudnu mešavinu uzbuđenja i nostalgije ( i blagi ujed depresije jer izgleda zaista jeste zvanično stari). Postoji nešto posebno u skrolovanju kroz listu stvari koje su nam donosile radost u mladosti: Tamagoči igračka, crtani “Čudesna šuma”, Kinderlada šolja, gel olovke, mirišljavi blokčići i gumice, Game boy… Sve ovo nas pogađa jer podseća na vreme kada smo bili mali i kada su nam i brige bile male. Ovaj osećaj, nostalgija, zajedno sa različitim marketinškim taktikama, predstavlja moćno oruđe za izazivanje emocija kod potrošača a brendovi su to odavno prepoznali.

Čežnja za prošlošću

Nostalgija je psihološka pojava koja se odnosi na osećaj čežnje za prošlošću. Nju mogu probuditi najrazličitije stvari: od mirisa hrane koju je pripremala vaša baka, omiljene pesmu iz detinjstva ili fotografija članova porodice. Čak i stvari koje nam nužno ne nedostaju mogu izazvati osećanja nostalgije – kao što su telefoni sa rotacionim brojčanikom ili kasetofoni – jer izazivaju snažna sećanja na prošlost. Nostalgični marketing je strategija korišćenja pozitivnih, poznatih koncepata iz prethodnih decenija kako bi se izgradilo poverenje kod kupaca i osnažile nove kampanje. Ova taktika se oslanja na emocije i sećanja, vraćajući potrošače u prošlost i stvarajući snažnu vezu između brenda i njihovih ličnih doživljaja.

Jedan od ključnih aspekata nostalgičnog marketinga je vizuelna komponenta. Brendovi često posežu za vraćanjem starih logotipa, ambalaže ili retro dizajna proizvoda. Tako izazivaju snažne emotivne reakcije, vraćajući potrošače u vreme kada su ih tek otkrivali. Takođe, jedan od važnih elemenata u uspešnoj primeni ove vrste marketinga je i storytelling. Koriste se priče iz istorije brenda, o posebnim trenucima iz prošlosti pa čak i to kako je baš taj proizvod bio deo nečijeg odrastanja. Ove priče ne samo da podstiču emotivne reakcije, već i stvaraju dublju povezanost između brenda i potrošača. Kroz oživljavanje sećanja, brendovi postaju deo ličnih narativa potrošača. A upravo to je idealna pozicija u kojoj jedan brend želi da se nađe.

Nostalgični marketing takođe pruža priliku brendovima da, paradoksalno, “podmlade” svoje proizvode ili usluge, prilagođavajući ih savremenim trendovima. Oživljavanjem starih proizvoda ili vraćanjem na tržište u posebnim, limitiranim serijama, izlazi se u susret potrebama savremenih potrošača da uvek dobijaju nešto novo, dok se istovremeno čuva autentičnost “davnih” vremena. Ovo stvara osećaj kontinuiteta i tradicije, dok se brend istovremeno prilagođava dinamičnom okruženju. Upravo zbog ovoga, brendovi kontinuirano pronalaze nove načine da ožive prošlost, bilo kroz inovativne marketinške kampanje, digitalne platforme ili društvene mreže.

“Stara dobra vremena”

Nije važno u kojoj ste industriji, dobro osmišljena kampanja koja igra na kartu “starih dobrih vremena” uvek ima prođu. Možda najbolji primer unovčavanja nostalgije je, ko drugi, nego Coca-Cola, posebno tokom praznika, međutim i druge velike kompanije dobro primenjuju ovu “psihološku igricu”. Adidas je, recimo, lansirao Adidas Originals, liniju koja se fokusira na reizdanja klasičnih modela obuće i odeće iz prošlosti brenda. Ovaj pristup im omogućava da iskoriste nostalgiju potrošača prema klasičnim modelima, kao što su Superstar i Stan Smith.
Kompanija Nike koristi retro dizajn za nove modele a pokrenuli su i kampanju “Swoosh Evolution” ( swoosh je naziv za njihov karakteristični logo), koja je slavila istoriju brenda “uparujući” značajne životne prekretnice kolekcionara patika ( sneakerheads) sa odgovarajućim parom patika.

Adobe Photoshop ne samo da nudi različite vintage foto efekte već su imali i kampanju u kojoj su “oživeli” glumca i voditelja Boba Rosa, koji je osamdesetih vodio popularnu emisiju “Radost slikanja”. U svojoj kampanji Adobe je pokazao kako bi danas Ros učio gledaoce da slikaju na tabletu i uz Photoshop, čime su probudili nostalgiju za voljenim TV licem ali i za osamdesetim godinama.

Nostalgični marketing i serije

Era osamdesetih je možda i najprivlačnija kao inspiracija za ovakve kampanje. Netflix-ova hit serija Stranger Things, rekreira estetiku 1980-ih kako bi izazvala osećaj nostalgije među gledaocima koji su odrastali tih godina doba ili vole taj specifični stil. Emisija takođe daje posebne reference na pop kulturu tih godina, kao što su filmovi “E.T.” i “Ghostbusters” i pesma Kejt Buš „Running up that hill“.

U svetu u kome se trendovi menjaju brzinom skrolovanja videa na TikTok-u, nostalgični marketing je pouzdana strategija za kompanije koje žele da ostvare timeless vezu sa svojim potrošačima. Na kraju krajeva, u poslu, kao i u životu, neke stvari postaju bolje s godinama.

Izvor: Bonitet.com
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar