Home Promo Odobren prvi zeleni kredit za stambenu zajednicu

Odobren prvi zeleni kredit za stambenu zajednicu

by bifadmin

Tri zgrade u Svilajncu uvode grejanje na gas, što će im doneti uštedu energije od 48%, a dobiće i bespovratni podsticaj u iznosu od oko tri miliona dinara

Poslednjih godina veliki broj naših građana iskoristio je zelene kredite da svoj dom učini energetski efikasnijim i smanji troškove. Oni koji žive u zgradama malo teže dolaze do novca za veće zajedničke investicije, jer samo par banaka odobrava kredite stambenim zajednicama. Jedna od njih je Erste Banka, koja je lider na našem tržištu u oblasti zelenog finansiranja.

U pilot projektu koji sprovodi sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) kroz Program finansiranja zelene ekonomije (GEFF) za Zapadni Balkan, Erste Banka je odobrila prvi kredit te vrste u Srbiji. Tri zgrade u Svilajncu dobile su tako 10 miliona dinara da umesto zastarelog kotla na mazut koji je donosio ogromne troškove bez zadovoljavajućeg grejanja ugrade savremeni sistem grejanja na gas. Pored toga, u okviru GEFF programa korisnici dobijaju i finansijske podsticaje za koje je sredstva obezbedila Evropska unija, a u konkretnom slučaju on će iznositi tri miliona dinara.

„Prethodni sistem grejanja bio je predimenzioniran, pošto je originalno projektovan za četiri zgrade. Izdvajali smo ogromna sredstva za nabavku mazuta, od 70 do 80 hiljada evra godišnje, i morali smo da plaćamo domara da upravlja tim sistemom. Osim toga, imali smo jako visoke troškove za zajedničku električnu energiju zbog velike potrošnje starih pumpi i složenog sistema rada mazutne kotlarnice. Zbog zastarele tehnologije nismo imali nikakvu mogućnost precizne regulacije tako da je kotlarnica trošila mnogo energenata uz jako mali učinak. Rezultat toga bio je da smo tokom zimskog perioda dobijali loše grejanje – u proseku šest sati rada grejanja dnevno u punom kapacitetu i nekoliko sati tzv. tihog hoda grejanja,“ objašnjava ovaj višegodišnji problem Saša Žudić, jedan od stanara.

Pristup sredstvima omogućio je stanarima ovih zgrada da grejnu sezonu dočekaju s modernim sistemom grejanja koji će im doneti veći komfor i značajne uštede. Novcem iz kredita finansirana je ugradnja savremenog gasnog generatora dva i po puta manje snage, sa savremenim sistemom preciznih pumpi, ventila i delitelja toplote koji omogućavaju znatno racionalniju i uravnoteženiju potrošnju gasa. Sistem je potpuno automatizovan, sa bežičnim očitavanjem potrošnje. Stanari u 69 stanova na ovaj način dobiće daleko kvalitetnije grejanje i pojedinačno će moći da podešavaju željenu temperaturu, te će grejanje plaćati shodno potrošnji.

Pilot projektom zelenih kredita za stambene zajednice Erste Banka je potvrdila lidersku poziciju na tržištu zelenog finansiranja, koje doprinosi uštedi energije i drugih resursa, smanjujući emisije gasova staklene bašte. „Zeleno finansiranje postaje sve važnije u cilju održivog razvoja i igra značajnu ulogu u globalnim naporima u borbi protiv klimatskih promena i drugih ekoloških izazova. Ponosni smo što već nekoliko godina zajedno sa EBRD-jem kroz GEFF program aktivno promovišemo energetsku efikasnost u domaćinstvima. Raduje nas što iz godine u godinu raste interesovanje građana da ulaganjem u zelena rešenja smanje ne samo troškove, već i svoj uticaj na životnu sredinu. Kreditima za stambene zajednice pružamo priliku još većem broju njih da unaprede svoj životni prostor radi većeg komfora, uštede i održive budućnosti,“ rekao je Marko Čubrić, direktor Direkcije za upravljanje ekspres ekspoziturama i poslovnim saradnjama iz Erste Banke.

Pored troškova nabavke generatora, iz kredita stambenoj zajednici u Svilajncu finansiraju se i svi prateći troškovi poput potrošnog materijala i priključka na gasnu infrastrukturu. Takođe će biti zamenjena ulazna vrata na svih 12 ulaza. Ugradnjom aluminijumske stolarije visokih energetskih performansi rasipanje energije iz zajedničkih delova zgrade biće svedeno na minimum. Elaborat energetske efikasnosti koji je rađen za potrebe procene opravdanosti investicije pokazao je da će primarna potrošnja energije biti smanjena za 48%, a emisije CO2 za čak 55%.

Korisnici kredita opredelili su se za period otplate od četiri godine (maksimalan je 10 godina). Pošto pored grejanja menjaju i stolariju, kvalifikovali su se za najviši iznos granta od 35%, što znači da će iznos bespovratnog finansijskog podsticaja koji Evropska unija obezbeđuje u okviru GEFF programa iznositi oko tri miliona dinara.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar