Home VestiIT i nauka Prvi vodič o intelektualnoj svojini za startape iz Srbije

Prvi vodič o intelektualnoj svojini za startape iz Srbije

by bifadmin

Startapima u Srbiji dostupan je prvi Vodič o intelektualnoj svojini za startape – „Preduzetničke ideje“, koji im donosi neophodne smernice kako mogu koristiti sistem zaštite intelektualne svojine da bi sačuvali konkurentnost i razumeli rizike koji mogu nastati kao posledica zanemarivanja njenog značaja u poslovanju.

Prva publikacija ovog tipa za startape u Srbiji predstavljena je juče u Naučno-tehnološkom parku Beograd.
Vodič je adaptacija publikacije Svetske organizacije za intelektualnu svojinu – WIPO, prilagođen sistemu i postupcima zaštite prava intelektualne svojine u Srbiji, sa primerima pet domaćih privrednih subjekata. Izrađen je u okviru plana saradnje Zavoda za intelektualnu svojinu RS sa WIPO, u saradnji i uz podršku Naučno-tehnološkog parka Beograd i Švajcarskog federalnog instituta za intelektualnu svojinu kroz projekat „Tehnopark Srbija 2 – Podsticanje izvoza kroz razvoj tehnoloških parkova“.

– Za kompanije koje razvijaju tehnološke inovacije neophodno je da u poslovanje uključe i strategiju zaštite intelektualne svojine kako bi zaštitili i time sprečili njeno neovlašćeno korišćenje. Zaštita intelektualne svojine tiče se razvoja biznisa, kroz nju startapi stiču prepoznatljiv identitet, štite svoju konkurentnost na tržištu i od važnosti је za privlačenje investicija – istaknuto je na predstavljanju ovog Vodiča.

Na događaju su predstavljeni i različiti WIPO alati za uključivanje pitanja intelektualne svojine u poslovanje startapa, dok su dve inovativne kompanije iz Srbije – Smartsy i mBrainTrain, podelile svoja iskustva u upravljanju intelektualnom svojinom u poslovanju.

Vodič o intelektualnoj svojini za startape može se preuzeti OVDE.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar