Home Promo Una Zabunov, Šef Službe za digitalne marketing komunikacije, Telekom Srbija: Brendovi bez stava nisu više u fokusu potrošača

Una Zabunov, Šef Službe za digitalne marketing komunikacije, Telekom Srbija: Brendovi bez stava nisu više u fokusu potrošača

by bifadmin

Una Zabunov je dobitnica prestižnog Mark Awards priznanja u kategoriji DIGITAL MARKETING MANAGER OF THE YEAR.

Koje elemente danas mora da sadrži jedna kvalitetna digitalna brend priča?

Recept za kvalitetnu digitalnu brend priču čine sledeći sastojci: 1 šolja originalnosti, 2 kašike vrednosti brenda, 3 kapljice emocija, 1 prstohvat kreativnosti i 4 šolje relevantnosti. Kao što u kuvanju vešt kuvar zna da je važno imati osećaj za uparivanje ukusa, tako i u digitalnom marketingu kreator sadržaja treba da ima osećaj za pravu kombinaciju ovih elemenata koji mogu i te kako da začine priču. Tako pripremljena priča treba da motiviše ciljnu grupu na kolektivnu akciju, a kolektivna akcija je složen vid udruživanja ljudi na internetu. S toga, kada neki brend uspe da motiviše ljude da zajedničkim resursima i zajedničkim snagama, motivima, promene neku stvarnost, to znači da je ispričao toliku dobru priču da ona ima snagu da pomeri granice. Primer za to su pojedini globalni brendovi koji su uspeli da na osnovu kvalitetne priče usmerene ka onlajn zajednici naprave čitave pokrete na internetu.

Kakvo nam digitalno iskustvo brendovi u Srbiji danas kreiraju?

Brendovi u Srbiji nastavljaju da se razvijaju i prilagođavaju potrebama digitalno osvešćenih potrošača kao i da prilagođavaju poslovanje tehnološkim trendovima. E-trgovina, personalizacija digitalnog iskustva i onlajn korisnička podrška postaju uobičajena poslovna praksa u Srbiji, jer postoji svest o tome da je kvalitetno korisničko digitalno iskustvo ključno za privlačenje i zadržavanje korisnika, izgradnju lojalnosti i postizanje biznis ciljeva. Digitalizacija poslovanja više nije samo teorija, već se ona konačno i dešava u Srbiji.

Kako da brendovi budu više – human, emotional i engaging na društvenim mrežama?

Važno je da brendovi, pre svega, budu svoji i da jasno komuniciraju svoje vrednosti. Brendovi koji su bez stava nisu više u fokusu potrošača. Kroz razumevanje publike, priče koje bude emocije, aktivno učestvovanje u razgovorima, kreativan sadržaj i jasno izražavanje svojih vrednosti, brendovi mogu ostvariti dublju povezanost sa svojom ciljnom grupom, stvarajući tako lojalnost i poverenje na duge staze. Dobro je da pokušamo da zamislimo da je brend ljudsko biće i kako bi se on onda ponašao, kakvu bi muziku slušao ili kakva bi mu bila interesovanja. Kada sve to znamo, onda znamo iz koje pozicije brend može zapravo da komunicira, a da to bude prijemčivo ljudima i da rezonuje sa ciljnom grupom. Dobro je da brend ima svoju ličnost, svoj karakter i da iz te perspektive iskoristi neki aktuelni kontekst i pokuša da bude originalan. „Ljudski“ karakter brenda može pomoći da brend bude više pristupačan i da privuče onlajn publiku.

Šta Mark Awards znači za Vas lično i kako će uticati na Vašu dalju karijeru?

Put do ovog priznanja prestižnog strukovnog priznanja bio je dug i izazovan, ali i ispunjen radom i predanošću. Pre jedanaest godina, započela sam svoju karijeru na polju digitalnih marketing komunikacija sa jasnom vizijom – da doprinesem kompaniji da se poveže sa svojom ciljnom publikom na inovativne i efikasne načine. Imala sam priliku da radim sa neverovatnim saradnicima, što mi je omogućilo da iz godine u godinu učim, rastem i razvijam sebe. Digitalni marketing je dinamična profesija koja se učestalo menja, i verujem da je upravo ta promenljivost ono što je čini toliko atraktivnom. Naša sposobnost da se prilagodimo, učimo iz grešaka i inoviramo, ključna je za uspeh u ovoj industriji. Dobiti Mark Awards znači dobiti validaciju rada i ekspertize iz oblasti marketinga. To svakom profesionalcu, pa i meni, daje dodatnu motivaciju za dalji rad, za unapređenje veština i za osmišljavanje novih brend priča. Postojanje strukovne nagrade kao što je Mark Awards je veoma značajno, jer promoviše i nagrađuje izvanredne napore u našoj struci. Ona doprinosi razvoju i napretku industrije i inspirišu profesionalce da teže vrhunskim dostignućima. Hvala ekspertskom žiriju što mi je dodelio priznanje „Digital marketing manager of year“ i time mi dao vetar u leđa da pokušam da dohvatim još veće visine u struci.

 

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar