Home VestiEkonomija 22 godine posle uvođenja evra, 12,2 milijarde maraka u opticaju

22 godine posle uvođenja evra, 12,2 milijarde maraka u opticaju

by bifadmin

Veruje se da određena količina maraka nikada neće biti zamenjena u evro zbog toga što će ostati u zbirkama numizmatičaraGotovo 22 godine nakon uvođenja evra u opticaju je još uvek 12,2 milijarde nemačkih maraka koje građani nisu zamenili za evro, saopštila je Centralna banka Nemačke.

„Krajem novembra je još uvek u opticaju bilo kovanica i novčanica nemačke marke u vrednosti od 12,2 milijardi maraka odnosno 6,24 milijardi evra“, rekao je direktor Nemačke centralne banke Burkhard Balz u razgovoru za agenciju dpa.

On je rekao kako je samo ove godine zamenjeno 53 miliona maraka u evre.
„Mi računamo s tim da će i sledeće godine biti masovnog menjanja marke u evre. Ja sam zapanjen činjenicom koliko maraka i u trećoj deceniji nakon uvođenja evra još nije pronašlo svoj put do Centralne banke“, rekao je Balz.
On veruje da određena količina maraka nikada neće biti zamenjena u evro zbog toga što će ostati u zbirkama numizmatičara.
U opticaju se još nalazi novčanica u vrednosti od 5,7 milijardi maraka, kao i kovanica u vrednosti od 6,6 milijardi maraka.

Balz veruje da se i veliki deo maraka koje još nisu vraćene Centalnoj banci Nemačke nalazi u inostranstvu.

„Nemačka marka je širom sveta još uvek omiljena kao novčana rezerva“, rekao je Balz. Ranija istraživanja su pokazala da se mnogo maraka nalazi u zemljama iz kojih dolazi najviše stranih radnika u Nemačku poput Turske i zemalja bivše Jugoslavije.

Nemačka je jedna od šest zemalja Evropske unije u kojima nema vremenskog ograničenja za zamjenu stare valute za evro.

Izvor:24sedam

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar