Home VestiEkonomija Cena pirinča raste, kukuruz i pšenica u padu

Cena pirinča raste, kukuruz i pšenica u padu

by bifadmin

Za razliku od pšenice i kukuruza, cene pirinča rastu na svetskim berzama i sada je cena dostigla novi maksimum u poslednjih 15 godina. Cena je skočila usled sve veće zabrinutosti da će se zbog povećane potražnje i uticaja El Ninja dodatno smanjiti zalihe glavne žitarice za milijarde ljudi širom Azije i Afrike.

Tajlandski beli pirinač, standard za Aziju, poskupeo je 2,5% u odnosu na prethodnu nedelju na 650 dolara po toni u sredu, podaci su Udruženja tajlandskih izvoznika pirinča. To je najviša cena od oktobra 2008. godine, napominje „Blumberg Adrija“.

Cene pirinča rastu već neko vreme, a veoma su visoke su bile početkom avgusta, nakon što je Indija smanjila izvozne kvote a suvo vreme ugrozilo tajlandski usev. Privremeni pad usledio je tokom septembra i oktobra, a onda je cena ponovo krenula uzbrdo u novembru.

Ovo bi moglo zadržati inflaciju hrane na visokom nivou u narednim mesecima, posebno u zemljama koje se oslanjaju na pirinač kao što su Filipini.
Poskupljenje ove žitarice je u potpunoj suprotnosti sa drugim osnovnim namirnicama na svetskim berzama – pšenicom i kukuruzom.

Cena tajlandskog belog pirinča porasla je za 36% u prošloj godini, dok su fjučersi na pšenicu u Čikagu pali za 20% i idu ka prvom padu u poslednjih sedam godina. Fjučersi na kukuruz su ove godine izgubili oko 30% vrednosti.

Izvor: 24sedam
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar