Home VestiEkonomija Kolike su kamate na dozvoljen i nedozvoljen minus

Kolike su kamate na dozvoljen i nedozvoljen minus

by bifadmin

Na kraju novembra građani Srbije imali su u bankama odobreno više od 43,78 milijardi dinara vrednih pozajmica po tekućim računima. Popularno nazvani „dozvoljeni minusi“ nose godišnju kamatu koja se, prema podacima banaka, kreće u proseku oko 28,71 odsto, dok je ulazak u „nedozvoljen minus“ – značajno skuplji.

Podaci Kreditnog biroa pri Udruženju banaka Srbije pokazuju da građani imaju otvoreno gotovo devet miliona tekućih računa.

Na njima imaju odobrene dozvoljne minuse u ukupnoj vrednosti od 43,78 milijardi dinara, što je oko 373 miliona evra.
Prema podacima Narodne banke Srbije, pak, građani su od odobrenog iznosa na kraju oktobra koristili ukupno 21,66 milijardi dinara, što je oko 185 miliona evra.

Poznato je već da dozvoljeni minus predstavlja najskuplju vrstu pozajmice.

Od njega su jeftiniji keš krediti, ali i kreditne kartice.

Kamatne stope na dozvoljene minuse razlikuju se od banke do banke. U proseku – iznose 28,71 odsto na dozvoljene minuse i 32,66 odsto na nedozvoljene minuse.

Na nedozvoljeni minus kamatne stope se kreću  do 53,68 odsto

Prema objedinjenim podacima koje redovno objavljuje NBS (poslednji su objavljeni krajem novembra i odnose se na oktobar mesec) kamatne stope na dozvoljene minuse kreću se od oko 19 odsto (samo jedna banka navodi podatak o gotovo upola nižoj kamatnoj stopi od 10,82 odsto) pa čak do 33,34 odsto.

Sve ostale banke minuse obračunavaju u rasponu od 19 do 33,34 procenta.

Kada je reč o nedozvoljenim minusima – u koji korisnik tekućeg računa „ulazi“ kada potroši preko iznosa odobrene pozajmice, najčešće kada mu „prođe“ ček ili rata drugog kredita – kamate su značajno veće.

Na nedozvoljeni minus kamatne stope se kreću čak do 53,68 odsto na godišnjem nivou .

Ovdašnje banke zaračunavale su i više kamatne stope od pomenutih.

Podsetimo, kao što je portal N1 već pisao, s početka 2021. godine, kamatne stope na dozvoljene minuse išle su do 37,14 odsto, ali su kamatne stope na nedozvoljene išle čak do 76,98 procenata.

Izvor: N1
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar