Home VestiEkonomija MAT: Egzistencijalni troškovi čine skoro 40 odsto porodičnog budžeta u Srbiji

MAT: Egzistencijalni troškovi čine skoro 40 odsto porodičnog budžeta u Srbiji

by bifadmin

Troškovi za egzistencijalne potrebe u porodičnom budžetu u Srbiji u proseku su u prošloj godini imali udeo od 39,7 odsto, navodi se u novom broju biltena Makroekonomske analize i trendovi (MAT).

Prema podacima evropske statističke službe Evrostat na listi gde je rangirano 30 država po izdacima za hranu i stanovanje, vodu, električnu energiju, gas i druga goriva, Srbija je prošle godine bila na sedmom mestu.

Na prvom mestu je Slovačka gde su ti izdaci činili 48,3 odsto ukupnih troškova domaćinstava. Sledi Rumunija (42,1 odsto), BiH (41,8 odsto), Finska (40,5 odsto), Češka (40,3 odsto) i Estonija (40,2 odsto).

Najmanji udeo troškova za egzistencijalne potrebe u mesečnim izdacima domaćinstava je na Malti (25,5 odsto), zatim na Kipru (28,5 odsto), u Luksemburgu (29,7 odsto), u Hrvatskoj (30,5 odsto), Sloveniji (31,5 odsto).
U 27 zemalja EU prosečni izdaci za hranu i stanovanje, vodu, električnu energiju, gas i druga goriva činili su 36,3 odsto ukupnih troškova domaćinstava, a u evrozoni 36,1 odsto.

Tokom prethodne tri godine samo mali broj zemalja je uspeo da smanji relativni udeo ovih izdataka u ukupnoj potrošačkoj korpi svojih građana. Srbija se našla među njima jer su ti izdaci domaćinstava u Srbiji u 2022. bili za 1,1 procentni poen niži nego 2019. godine, navodi se u biltenu MAT koji izdaje Ekonomski institut u Beogradu, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije.

Izvor:Beta
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar