Home Vesti Na svetskoj rang listi srpska kuhinja na dvadesetom mestu

Na svetskoj rang listi srpska kuhinja na dvadesetom mestu

by bifadmin

Poznati svetski gastronomski vodič Taste Atlas je objavio svoju godišnju listu najboljih kuhinja na svetu. Sve kuhinje su rangirane na osnovu glasova publike, a ocenjivane su na osnovu sastojaka, specijaliteta i pića koja su neizostavan deo gastronomije. Naravno, Italija je na prvom mestu.

Taste Atlas svake godine obezbeđuje listu koja rangira hranu i kuhinje širom sveta na osnovu popularnosti publike. Na temelju nedavne ankete, najbolje svetske kuhinje za 2023/24. godinu su italijanska, japanska i grčka, koje zauzimaju prva tri mesta na listi. Srpska kuhinja se nalazu na dvadesetom mestu.

Pobednik za narednu godinu je italijanska kuhinja sa prosečnom ocenom 4.65. Najpopularnije italijansko jelo je pica, specijalitet špageti, a piće espreso. Interesantno je navesti da je iznenađenje na listi Francuska, čija je kuhinja dosta nisko rangirana, nalazi se na osmom mestu.

Srpska kuhinja se nalazi na 20. mestu, i ima isti broj bodova kao i Hrvatska, prosečna ocena je 4.45. Najpopularniji specijaliteti koje navodi Taste Atlas su Pirotska peglana kobasica, Petrovački kulen, Futoški kupus, Miročki sir, Užička pršuta i još čak 88 specijaliteta.

Od zemalja iz regiona, Hrvatska se nalazi na 19. mestu sa ocenom od 4.45. Bosna i Hrecegovina je na 27. mestu, dok je Makedonija na 61. mestu. Slovenija je na 64. mestu, a najlošije rangirana je Crna Gora koja je na 80. mestu.

Rang lista 10 najboljih svetskih kuhinja za 2023/24. godinu izgleda ovako, a celu listu možete naći na zvaničnoj internet stranici:
Italija
Japan
Grčka
Portugalija
Kina
Indonezija
Meksiko
Francuska
Španija
Peru

Izvor: TU magazin

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar