Home VestiEkonomija Najskuplji gradovi na svetu

Najskuplji gradovi na svetu

by bifadmin

Poređenjem cena i usluga u preko 170 gradova širom sveta Ekonomist intelidžens junit je formirao listu najskupljih.

Prema godišnjem svetskom indeksu troškova života koji objavljuje Ekonomist intelidžens junit (Economist Intelligence Unit) najbrže su rasle cene namirnica.

Iako je ove godine skok cena nešto niži od 8,1 odsto u istom istraživanju zabeleženom 2022. godine, brojke su i dalje znatno veće od „istorijskih trendova“.

Ali ima dobrih vesti. Cene komunalnih usluga, kategorija sa najbržim rastom u istraživanju za 2022. godinu, ovog puta su pokazale najmanju inflaciju.

Usporavanje inflacije u 2024.

Povećanje cena usporilo je najviše zbog smanjenja problema u lancu snabdevanja otkako je Kina ukinula ograničenja vezana za kovid 19 krajem 2022.

Međutim, cene prehrambenih proizvoda nastavljaju da rastu jer trgovci na malo prebacuju uvećane troškove na potrošače.

„Očekujemo da će inflacija nastaviti da usporava 2024. godine, pošto zaostali uticaj rasta kamatnih stopa počinje da utiče na ekonomsku aktivnost, a zauzvrat i na potražnju potrošača“, navodi Upasana Dut, šef odeljenja za svetske troškove života u EIU-u.

Dutova upozorava i na povećan rizik od oružanih sukoba i ekstremnih vremenskih prilika.

„Dalja eskalacija rata između Izraela i Hamasa povećala bi cene energenata, dok bi uticaj El Ninja, veći od očekivanog, dodatno povećao cene hrane“, dodala je ona.

Neizbežno povećanje troškova života značilo je da su mnogi gradovi postali skuplji za život – ali neki su pogođeni teže od drugih.

Najskuplji gradovi

Grad-država Singapur i švajcarski Cirih proglašeni su za najskuplje gradove na svetu.

Uspon Ciriha, koji je skočio sa šestog mesta na prošlogodišnjoj listi, pripisan je snazi švajcarskog franka uz visoke cene namirnica, kućnih potrepština i troškova rekreacije. Zabeleženo je i poskupljenje transportnih usluga i odeće u Singapuru.

Mada je Njujork prošle godine delio prvo mesto sa Singapurom, popularna američka destinacija, gde su cene porasle za 1,9 odsto prema studiji, pala je na treće mesto, izjednačivši se sa Ženevom.

Hong Kong, druga azijska destinacija u prvih 10, bio je peti, dok je Los Anđeles bio na šestom mestu, a Pariz je proglašen za sedmi najskuplji grad na svetu.

Izraelski Tel Aviv deli osmo mesto sa danskim Kopenhagenom. Međutim, vredi napomenuti da je istraživanje sprovedeno pre oktobarskog izbijanja sukoba u Izraelu.

Konačno, San Francisko, jedan od tri američka grada u prvih 10, došao je na 10. mesto.

Pobednici i gubitnici

Dalje na listi, ruski gradovi Moskva i Sankt Peterburg zabeležili su neke od najznačajnijih padova, pali su za 105 mesta na 142. i za 74 na 147. mesto na ovogodišnjoj rang listi. Vrednost rublje je značajno opala od invazije Rusije na Ukrajinu u februaru 2022.

U istraživanju se navodi da su spori oporavak nakon pandemije i „prigušena potražnja potrošača“ među faktorima koji su doveli do toga da kineski gradovi, poput Pekinga, koji je prošle godine bio na 34. mestu, padne za nekoliko mesta na listi.

Damask, Sirija, ostaje najjeftiniji grad na svetu. Teheran, Iran i Tripoli, Libija, takođe su pri dnu, rangirani na 172. odnosno 171. mestu.

Troškovi komunalnih usluga, pomoći u domaćinstvu i duvana bili su najveći u američkim gradovima, dok su zapadnoevropski gradovi bili jedni od najskupljih kada su u pitanju rekreacija, prevoz i potrepštine za domaćinstvo.

Prema istraživanju, namirnice i alkohol bili su najskuplji u azijskim gradovima.

Svetski troškovi života za 2023. ispitani su u 173 velika grada, a upoređeno je više od 400 pojedinačnih cena za 200 proizvoda i usluga. Karakas u Venecueli je izuzet jer su cene u ovom gradu od 2022. porasle za 450 odsto.

Top lista najskupljih gradova u 2023

1. Cirih i Singapur

3. Njujork i Ženeva

5. Hong Kong

6. Los Anđeles

7. Pariz

8. Tel Aviv i Kopenhagen

10. San Francisko

Izvor: RTS

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar