Home VestiEkonomija Srbija ipak neće plaćati Bugarskoj za ruski gas

Srbija ipak neće plaćati Bugarskoj za ruski gas

by bifadmin

Vlada Bugarske obustaviće takse na tranzit ruskog gasa koji prolazi kroz tu zemlju ka Srbiji i Mađarskoj, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu rudarstva i energetike.

Ovde je reč o ruskom gasu koji do Srbije i Mađarske dolazi preko Turske i Bugarske. Bugarska je u oktobru najavila da će, kao kaznu za Rusiju zbog napada na Ukrajinu, uvesti dodatnu taksu za tranzit njenog gasa preko svoje teritorije od oko 10 evra po megavat/času. Po tom osnovu bi naš istočni sused prihodovao oko milijardu evra godišnje a gas u Srbiji bi poskupeo za oko 20 odsto.

Ipak, izgleda da su žalbe na ovu odluku Bugarske urodile plodom. Naime, Srbija i Mađarska koje dobijaju gas tranzitnim gasovodom iz Bugarske su osudile uvođenje taksi, strahujući da će dodatne troškove platiti potrošači.

Ove dve zemlje su se zbog toga zvanično obratile Evropskoj komisiji. Mađarska je članica EU i smatra da je uvođenje ovih taksi bilo protivno ovim evropskim pravilima, rekla je ranije ministarka energetike Dubravka Đedović Handanović i istakla da imamo neke primere gde su takve odluke u prošlosti obustavljene.

Izvor: Tanjug, Bif

Foto: StockSnap, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar