Home VestiPolitika i društvo SZO: Zabranite vejpove

SZO: Zabranite vejpove

by bifadmin

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) pozvala je vlade da elektronske cigarete tretiraju slično duvanu i zabrane sve ukuse, i istakla da su potrebne hitne mere za njihovu kontrolu.

Kako se navodi, nema dovoljno dokaza da su elektronske cigarete i vejpovi pomogli pušačima da prestanu da puše i dodaje da su štetne po zdravlje, ali i da mogu da izazovu zavisnost od nikotina među nepušačima, posebno kod dece i mladih, prenosi Rojters.

„Deca se regrutuju i zarobljavaju u ranom uzrastu da bi se koristila e-cigarete i mogu se navući na nikotin“, rekao je generalni direktor SZO Tedros Gebrejesus i pozvao države da implementiraju stroge mere.

Iako giganti duvanske industrije tvrde da su vejpovi zdraviji od cigareta, SZO upozorava da se vejpovi proizvode od supstanci među kojima su i one za koje se zna da izazivaju rak i štete razvoju mozga mladih ljudi.

SZO je pozvala na promene, uključujući zabranu svih aromatičnih sredstava, kao i da se mere kontrole koje važe za duvan primene i na vejpove, što uključuje visoke poreze i zabrane upotrebe na javnim mestima.
Iako SZO nema ovlašćenja nad nacionalnim propisima, i samo može da pruži smernice, preporuke ove organizacije često se usvajaju dobrovoljno.

SZO i neke druge antiduvanske organizacije zalažu se za strože propise u tretmanu novih nikotinskih proizvoda, uzevši za cilj alternative na kojima neki cigaretni giganti, poput Filip Moris internešenal i Britiš Amerikan tobako, zasnivaju svoje buduće strategije, usled sve strožih pravila i pada stope pušenja.

Izvor: Tanjug

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar