Home VestiEkonomija Zašto je cena zlata toliko rasla ove godine?

Zašto je cena zlata toliko rasla ove godine?

by bifadmin

U 2023. su na pojačanu tražnju za zlatom uticali njegova kupovina od strane centralnih banaka ali i rat u Gazi i kolaps Silicon Valley Bank.

Potonja dva događaja nije potrebno posebno objašnjavati imajući u vidu da se zlato smatra sigurnom investicijom i da se najčešće za njim poseže u kriznim vremenima.

Međutim, kupovina zlata od strane centralnih banaka je trend koji je značajno uticao na njegovu cenu a za koji se prognozira da će se nastaviti u 2024.

Poslednji podaci pokazuju da su centralne banke u oktobru dodale 42 tona zlata svojim zlatnim rezervama. Najveći kupac je bila Narodna banka Kine, koja je kupila 23 tone zlata u 12. uzastopnom mesečnom povećanju svojih rezervi. Sledile su je Centralna banka Turske koja je pazarila 19 tona i Nacionalna banka Poljske sa novih šest tona. U oktobru su pojačano kupovali zlato i Uzbekistan i Kazahstan.

Svetsko veće za zlato sračunalo je da je okretanje centralnih banaka ovom plemenitom metalu u 2023. doprinelo rastu njegove cene sa 10 odsto. Ono očekuje da tražnja neće tako brzo minuti, te da će zlato držati jaku cenu i naredne godine.

Da podsetimo, 1. januara ove godine zlato je stajalo 1.829,50 po unci a danas je njegova cena 1.992,53. I to je cena posle višednevnog pada, jer je ovaj metal 3. decembra koštao 2.116,82 po unci.

Foto: Stevebidmead, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar