Home VestiEkonomija APR objavio obaveštenja privrednim društvima kod kojih su se stekli razlozi za prinudnu likvidaciju

APR objavio obaveštenja privrednim društvima kod kojih su se stekli razlozi za prinudnu likvidaciju

by bifadmin

Registrator koji vodi Registar privrednih subjekata u Agenciji za privredne registre je dana 27. decembra 2023. godine objavio na internet stranici Agencije obaveštenja kod 3.609 privrednih društava kod kojih su se stekli razlozi za prinudnu likvidaciju koje više nije moguće otkloniti, u skladu sa odredbom člana 546. stav 2. Zakona o privrednim društvima („Sl. glasnik RS”, br. 36/2011, 99/2011, 83/2014 – dr. zakon, 5/2015, 44/2018 , 95/2018, 91/19 i 109/21).

Navedena obaveštenja se objavljuju u trajanju od 30 dana od dana njihovog objavljivanja na internet stranici Agencije, a pristupa im se unosom matičnog broja ili poslovnog imena privrednog društva na stranici Pretraga privrednih društava, u odeljku „Oglasi i obaveštenja”.

Po isteku trajanja ovih obaveštenja, registrator privrednih subjekata će po službenoj dužnosti doneti akt o pokretanju postupka prinudne likvidacije privrednog društva, odnosno objaviti oglas o prinudnoj likvidaciji i istovremeno prevesti društvo u status „u prinudnoj lividaciji”. Oglas, koji se objavljuje u neprekidnom trajanju od 60 dana, sadrži datum objave, poslovno ime i matični broj društva, kao i razlog prinudne likvidacije. Uz poslovno ime društva obavezno se dodaje oznaka: „u prinudnoj likvidaciji”.

Po isteku trajanja oglasa, registrator će, u daljem roku od 30 dana, doneti pojedinačne akte o brisanju, na osnovu kojih će obrisati privredna društva iz Registra privrednih subjekata.

Podsetimo, aprila prošle godine je po službenoj dužnosti obrisano oko 4.000 privrednih društava na osnovu prinudne likvidacije.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar