Home VestiEkonomija Dostupna aplikacija za sastavljanje i dostavljanje finansijskih izveštaja za 2023. godinu

Dostupna aplikacija za sastavljanje i dostavljanje finansijskih izveštaja za 2023. godinu

by bifadmin

Кorisnicima je od danas, 31. januara 2024. godine, omogućen rad u aplikaciji za sastavljanje i dostavljanje finansijskih izveštaja za 2023. godinu, kojoj se pristupa putem internet stranice Agencije, odnosno putem posebnog informacionog sistema Agencije (PIS APR).

Na internet stranici Agencije su ažurirane informacije za sve vrste zahteva koji se mogu dostaviti u PIS FI sistemu za dostavljanje finansijskih izveštaja, kao i dokumentacija koja je propisana za svaku vrstu zahteva, pojedinačna korisnička uputstva u vezi sa Evidencijom obveznika, dostavljanjem izjave o neaktivnosti, redovnog godišnjeg finansijskog izveštaja i drugih vrsta finansijskih izveštaja i pripadajuće dokumentacije i načinom njihove zamene, kao i sa dostavljanjem posebnih zahteva obveznika.

Osim toga, objavljeno je tehničko uputstvo za korišćenje Aplikacije za sastavljanje i dostavljanje finansijskih izveštaja, odnosno dokumentacije, uputstvo za potpisivanje zahteva kvalifikovanim elektronskim potpisom ili sertifikatom u klaudu i instrukcije za plaćanje naknade za javno objavljivanje finansijskih izveštaja.

Provera ažurnosti podataka

Takođe, na sajtu su objavljene i informacije u vezi zakonskih rokova za dostavljanje izveštaja, naknade za obradu i objavljivanje izveštaja, obima finansijskog izveštaja i pravila njihove računsko-logičke kontrole, načina razvrstavanja pravnih lica i preduzetnika, odnosno ekonomskih celina, primene računovodstvene regulative i načina utvrđivanja obaveze revizije i dostavljanja propisane dokumentacije i sl.

Agencija je pustila u rad i eksterni portal „Ažuriranje Evidencije obveznika“, u okviru PIS Agencije, putem kojeg obveznici dostavljanja finansijskih izveštaja mogu da dostave reklamacije, ukoliko podaci u toj evidenciji nisu ažurni. Putem tog portala se, na gotovo istovetan način, vrši i prijava/odjava preduzetnika koji vode dvojno knjigovodstvo i čiji se podaci vode u registrima i evidencijama Agencije, ili kojima raspolaže Agencija.

Pre sastavljanja i dostavljanja zahteva, obveznici treba da provere ažurnost podataka u Evidenciji obveznika, a preduzetnici, koji su u 2023. godini počeli da vode poslovne knjige po sistemu dvojnog knjigovodstva, treba da se prijave u tu evidenciju.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar