Home VestiEkonomija Još jedna rekordna godina po prihodima za fudbalske klubove, Real Madrid na čelu tabele

Još jedna rekordna godina po prihodima za fudbalske klubove, Real Madrid na čelu tabele

by bifadmin

Najuspešnijih 20 fudbalskih klubova u svetu ostvarilo je rekordnih 10,5 milijardi evra u sezoni 2022/23, prema 27. izdanju Fudbalske finansijske lige Deloitteovog Sektora za analizu poslovanja. Najuspešnijih 20 fudbalskih klubova u svetu ostvarilo je rekordnih 10,5 milijardi evra u sezoni 2022/23, prema 27. izdanju Fudbalske finansijske lige Deloitteovog Sektora za analizu poslovanja. Ova suma, povećanje od 14% u odnosu na prethodnu godinu, dolazi u vreme kada su klubovi prijavili rekordne komercijalne prihode (4,4 milijarde evra) i prihode na dan utakmice (1,9 milijardi evra).

Prihodi na dan utakmice podstaknuti su visokom potražnjom navijača za gledanjem sportskih događaja uživo, budući da su stadioni ponovno otvoreni u punom kapacitetu u celoj kontinentalnoj Evropi tokom sezone 2022/23.

Real Madrid ponovo  na čelu tabele

Real Madrid ponovo je na čelu tabele Fudbalske finansijske lige (s ukupnim prihodima od 831 miliona evra), zatim sledi Mnačester siti (826 miliona evra), Pariz Sen Žermen (802 miliona evra), FK Barselona (800 miliona evra) i Mančester junajted (746 miliona evra).

Komercijalni prihodi su predstavljali najveći izvor prihoda za klubove na Fudbalskoj finansijskoj listi prvi put od sezone 2015/16 (bez sezone 2019/20 koja je bila pogođena pandemijom COVID-19). Posebno je značajno da je 17 od 20 najbolje rangiranih klubova zabeležilo godišnji rast komercijalnih prihoda, a rast se uglavnom može pripisati poboljšanim prodajama u maloprodaji, prihodima od događaja van utakmica i oporavku prihoda od sponzorstava koji su bili pogođeni pandemijom.

Nasuprot tome, prihodi od televizijskih prenosa koje su klubovi Financijske lige prijavili porasli su umereno, za 5%, a rast je bio ograničen, između ostalog, činjenicom da se sezona 2022/2023. poklapala s postojećim ciklusima domaćih televizijskih prenosa.

Ukupni prihodi klubova Finansijske lige premašili su 500 miliona evra, pri čemu su komercijalni prihodi (222 miliona evra ili 42%) i prihodi od televizijskih prenosa (213 miliona evra ili 40%) bili otprilike jednaki. Na trećem mestu po visini su prihodi od utakmica sa 92 miliona evra, što čini 18% ukupnih prihoda.

Tim Bridž, glavni partner u Sektoru za analizu sportskog poslovanja u Deloitteu, izjavio je: „Još jedna rekordna godina za klubove Fudbalske finansijske lige dokazuje finansijsku moć fudbalske industrije. Konkretno, visoka tražnja za sportskim događajima uživo ukazuje na budući rast komercijalnih prihoda i prihoda od utakmica.

Klubovi se više ne mogu oslanjati na eksponencijalan rast prihoda od televizijskih prenosa, stoga će im osmišljavanje poslovnog modela usmerenog na komercijalne rezultate pomoći u ostvarivanju veće kontrole nad svojom finansijskom stabilnošću. Takav model može obuhvatiti razvoj novih licenciranih proizvoda ili organizaciju događaja koji nisu utakmice, kao što su koncerti, kako bi unapredili svoju ponudu.“

Evropski klubovi ponovno na vodećim pozicijama

Real Madrid svrgnuo je Mančester Siti s prvog mesta u Finansijskoj fudbalskoj ligi i postao fudbalski klub s najvećim ostvarenim prihodima u sezoni 2022/2023. Klub se vratio na čelo lige prvi put od sezone 2017/2018. s rekordnim prihodima od 831 milion evra, što je povećanje od 118 miliona evra u odnosu na prethodnu godinu. Ovaj rast prihoda klubu su doneli izuzetni prodajni rezultati, povećana poseta stadionu i povratak sponzorskih prihoda nakon ublažavanja ograničenja usled pandemije COVID-19.

Mančester siti je pao na drugo mesto uprkos rekordnoj sezoni 2022/2023. kako na terenu, tako i van njega. Klub je ostvario svoje dosad najveće prihode u jednoj sezoni u iznosu od 826 miliona evra, zahvaljujući uspešnim kampanjama u UEFA Ligi šampiona i Premijer ligi koje su podstakle rast prihoda od televizijskih prenosa (50 miliona evra) i komercijalnih prihoda (26 miliona evra).

Pariz Sen Žermen se prvi put  među najbolja tri tima

Pariz Sen Žermen se prvi put u istoriji Finansijske lige probio među najbolja tri tima sa prihodima od 802 miliona evra. FK Barselona se nalazi na četvrtom mestu (800 miliona evra), skočivši sa sedmog mesta, što je najveći skok u ovogodišnjoj Finansijskoj ligi, postignut zahvaljujući rekordnim prihodima od licenciranja i prodaje licenciranih proizvoda, kao i povratku navijača na stadione.

Liverpul (683 miliona evra), s druge strane, zabeležio je najveći godišnji pad, sa trećeg na sedmo mesto, usled loših rezultata na terenu u domaćim i evropskim takmičenjima. Liverpul je jedan od tri kluba u Finansijskoj ligi (uz Atletiko Madrid i Vest Hem junajted) koji su zabeležili pad u prihodima.

Dok su promene među najboljih deset klubova bile minimalne u odnosu na prethodnu godinu, situacija se značajno promenila između 11. i 20. mesta. Timovi iz kontinentalne Evrope – Ajntraht Frankfurt, FK Napoli i FK Olimpik Marselj – zamenili su tri engleska kluba: Lester siti, Lids junajted i Everton, što ukazuje na to kako uspeh na terenu utiče na finansijske prihode. U sezoni 2022/2023. broj klubova iz Premijer lige u Finansijskoj ligi pao je na osam, dok je najmanje deset klubova bilo pristuno u protekle dve godine.

Bridž, partner u Sektoru za analizu sportskog poslovanja u Deloitte-u, je dodao: „U nadolazećoj sezoni, evropski klubovi će verovatno nastojati dodatno diversifikovati prihode kako bi stekli kontrolu nad većim delom svojih ukupnih prihoda. Ovo će klubovima omogućiti ne samo zaštitu od varijabilnosti rezultata na terenu, već i od širih makroekonomskih uslova i promena u fudbalskom sistemu. U ovim vremenima kada se klubovi suočavaju sa većim brojem finansijskih propisa, ključno je postići pravu ravnotežu između angažovanja najboljih igrača i održavanja snažnih finansijskih temelja putem komercijalnih aktivnosti.“

Prosečni prihodi najuspešnijih ženskih klubova u Evropi iznose 4,3 miliona evra.

Najveći prihod u ženskom fudbalu ima Barselona

Ovo izdanje Financijske lige obuhvata analizu 15 ženskih fudbalskih klubova s najvišim prihodima u evropskom fudbalu.*
ŽFK Barselona ostao je najbolji ženski klub u Evropi u sezoni 2022/2023., s prihodom od 13,4 miliona evra, što predstavlja povećanje od 74% u odnosu na prethodnu sezonu.

Ženski fudbalski klub Mančester junajted i dalje se nalazi na drugom mestu sa prihodom od 8 miliona evra, zahvaljujući izuzetnim komercijalnim rezultatima (6 miliona evra). Istovremeno, Real Madrid Femenino skočio je na treće mesto s prihodom od 7,4 miliona evra, što predstavlja skok od 416% u odnosu na prethodnu godinu.

Ženski fubalski klub Mančester siti (5,3 miliona evra) zauzima četvrto mesto nakon povećanja godišnjih prihoda od 5%, i to kao jedan od samo tri kluba (uz ŽFK Pari Sen Žermen i ŽFK Everton) među najuspešnijih 15 koji su ostvarili jednocifren rast prihoda. ŽFK Arsenal zauzima peto mesto sa prihodom od 5,3 miliona evra, što predstavlja godišnje povećanje od 138%. Ovaj klub ostvario je najveće prihode na dan utakmice među 15 klubova (3,1 milion evra, 58% ukupnih prihoda), jer je bio domaćin tri utakmice lige WFS u sezoni 2022/2023. na stadionu Emirates, a svakoj od tih utakmica prisustvovalo je više od 40,000 ljudi.

Prosečni prihod od 15 klubova obuhvaćenih Deloitteovom analizom iznosi 4,3 miliona evra, što predstavlja povećanje od 61% u odnosu na prosečne prihode u sezoni 2021/2022. (2,6 miliona evra). Udeo komercijalnih prihoda u ukupnim prihodima 14 klubova iznosi 58%, udeo prihoda na dan utakmice 22%, a udeo prihoda od televizijskih prenosa 20%.**
Međutim, rezultati pokazuju da se načini na koje klubovi ostvaruju prihode znatno razlikuju, čak i unutar iste lige. Na primer, ŽFK Mančester junajted ostvario je 74% svojih prihoda putem komercijalnih partnerstava, dok je ŽFK Arsenal ostvario 58% svojih prihoda od utakmica.

Prihodi od televizijskih prinosa takođe se značajno razlikuju unutar svake lige. Engleska liga WSL i španska Liga F ostvarile su godišnju vrednost prava prenosa od 8 miliona evra u sezoni 2022/2023., što je skoro osam puta više nego u italijanskoj ligi Serie A Femminile (oko 1 milion evra), koja je postala potpuno profesionalna u sezoni 2022/2023.

Ženski fudbal beleži rast

Amy Clarke, rukovodilac odseka za ženski sport u Sektoru za analizu sportskog poslovanja, ističe: „U sezoni 2022/2023. zabeležen je značajan finansijski rast u najboljim evropskim ženskim fudbalskim klubovima. Povećanje broja ženskih utakmica na glavnim stadionima klubova rezultiralo je većim prihodima od utakmica, dok su povećanje broja gledalaca i individualnih partnerstava pomogli u ubrzanoj komercijalizaciji igre.“

„Ženski fudbal beleži rast koji nije ograničen na samo jedan poslovni model. Svaki klub pronalazi svoj način za ostvarivanje najvećih mogućih prihoda, pritom zadržavajući postojeću strukturu igre.“

„S obzirom na to da je ženski fudbal u očima šire javnosti tek na početku, otvara se veliki prostor za definisanje sporta na svetskom nivou na osnovu inovativnih ideja u svim aspektima igre, uključujući dobrobit igračica, komercijalne odnose, upravljanje i poslovne modele.“

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar