Home VestiEkonomija Međugodišnja inflacija 7,6% u decembru

Međugodišnja inflacija 7,6% u decembru

by bifadmin

Mesečna inflacija u decembru je bila samo 0,1% veća nego što je bila mesec dana ranije

Cene proizvoda i usluga lične potrošnje u decembru prošle godine, u odnosu na novembar 2023. godine, u proseku su bile veće za 0,1%, objavio je danas Republički zavod za statistiku (RZS).

Međugodišnja inflacija iznosila je 7,6%, budući da su za toliko porasle potrošačke cene u decembru u poređenju sa istim mesecom prethodne godine, dok su u poređenju sa 2022. godinom potrošačke cene u proseku povećane za 12,1%.
Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga klasifikovanih prema nameni potrošnje, u decembru prošle godine, u odnosu na prethodni mesec, rast cena je zabeležen u grupama rekreacija i kultura i to 1,2%, oprema za stan i tekuće održavanje 1%, odeća i obuća 0,9%, zdravlje 0,5%, i komunikacije 0,3%.

Kod hrane, alkoholnih i bezalkoholna pića, kao i duvana, zatim restorana i hotela zabeleženo je poskupljenje za po 0,2%, kod stanovanja, vode, struje, gasa i ostalih goriva 0,1%.

Pad cena zabeležen je kod transporta i iznosio je 1,6%.

Pale cene primarne hrane

Nižoj inflaciji doprineo je i pad cena poljoprivrednih i ribarskih proizvoda u novembru prošle godine. One su bile su za 24,5% niže u odnosu na isti mesec 2022. godine, objavio je RZS.

Na ovaj pad su najviše uticale cene žita koje su manje za 51,3%, kao i industrijskog bilja, koje je pojeftinilo za 13%.

Izvor: Tanjug

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar