Home VestiEkonomija Veštačka inteligencija će imati uticaj na oko 40 odsto svih globalnih poslova

Veštačka inteligencija će imati uticaj na oko 40 odsto svih globalnih poslova

by bifadmin

Veštačka inteligencija (AI) će imati uticaj na oko 40 odsto svih globalnih poslova, a u mnogim slučajevima će uzrokovati značajno pogoršanje nejednakosti u svetu.

To se navodi u istraživanju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), javlja danas BBC.

Komentarišući ovaj dokument direktorka MMF Kristalina Georgijeva kaže da istraživanje pokazuje da će u razvijenim zemljama vestačka inteligencija uticati čak na 60 odsto svih radnih mesta.

U polovini ovih slučajeva uticaj će biti pozitivan i uzrokovaće povećanje radne produktivnosti, ali u preostalim slučajevima AI će imati znanje i mogućnosti da obavlja poslove mnogih zaposlenih što bi moglo da dovede do smanjene potražnje za radnom snagom, pada dnevnica, pa čak i potpunog ukidanja nekih poslova.

Georgijeva naglašava da će, prema novim projekcijama MMF, samo 28 odsto poslova biti pod uticajem ove tehnologije u nerazvijenim zemljama.

„Nažalost, ove zemlje nemaju infrastrukturu ili znanje da bi imale benefit od upotrebe veštačke inteligencije pa postoji opasnost da tokom vremena dođe do još većeg zaostajanja nerazvijenih i povećanja nejednakosti među nacijama“, kaze Georgijeva.

Mlađi radnici kao i radnici sa većim primanjima mogli bi da dobiju disproporcionalno visoke plate, ukoliko prihvate i počnu da rade sa veštackom inteligencijom, dok će stariji i manje kvalifikovani radnici, prema rezultatima studije, zaostajati u primanjima.

Direktorka MMF naglašava da je od velike važnosti da sve zemlje primene kompleksne socijalne mere i da sprovedu reedukaciju osoba koje zaostaju u obrazovanju i primanjima.

„Na ovaj način možemo tranziciju, koju uzrokuje vestačka inteligencija, da napravimo prihvatljivijom za mnoge ljude i da ne dozvolimo dalje povećavanje nejednakosti u svetu“, kaže ona.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar