Home VestiPolitika i društvo Deca koja piju energetska pića sklonija poremećajima mentalnog zdravlja

Deca koja piju energetska pića sklonija poremećajima mentalnog zdravlja

by bifadmin

Deca koja konzumiraju energetska pića sklonija su poremećajima mentalnog zdravlja, pokazali su rezultati najnovije britanske studije.

Prema istraživanju Univerziteta u Njukaslu i Tisajdu, energetska pića mogu negativno da utiču na dečije mozgove jer se njihovom upotrebom povećava rizik od mentalnih problema, uključujući poremećaj pažnje sa hiperaktivnošcu (ADHD), depresiju, anksioznost i samoubilačke misli.

Konzumiranje energetskih pića ima za cilj povećanje energije pomoću kofeina i drugih stimulansa.

U istraživanju, koje je objavljeno u časopisu Public Health, naučnici su uzeli u obzir podatke iz 57 studija koje su obuhvatile 1,2 miliona dece i mladih iz više od 21 zemlje koji su konzumirali energetska pića, preneo je Njujork post.
Istraživači su sproveli ovu studiju kao nastavak inicijalnog istraživanja iz 2016. godine, a otkrili su još više negativnih posledica po mentalno i fizičko zdravlje dece koje izaziva konzumiranje energetskih pića, rekla je autorka studije, profesorka na Univerzitetu Tisajd Amelija Lejk.

Na osnovu ovih nalaza, istraživači i druge britanske zdravstvene organizacije pozvale su vladu da zabrani prodaju energetskih pića deci mlađoj od 16 godina.

Izvor: Tanjug
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar