Home VestiEkonomija Gde smo bili, a gde ćemo biti u 2024. godini?

Gde smo bili, a gde ćemo biti u 2024. godini?

Kompanija CBS International prezentovala tržište nekretnina bankarskom sektoru

by bifadmin

Kada je reč o potražnji nekretnina, izdvaja se tržište kancelarijskog prostora koje je u Beogradu gotovo na vrhuncu i gde je potražnja veća od ponude. Najveće interesovanje je za zgrade A klase, koje su pretežno locirane na Novom Beogradu.

Tokom prošle godine izgrađeno je skoro 160.000 kvadratnih metara kancelarijskog prostora. Uz to, investitori nastavljaju s realizacijom novih projekata i u ovoj godini, u kojoj je planirana izgradnja novih 60.000 kvadratnih metara i dodatnih 120.000 kvadratnih metara tokom sledeće godine. Među najvećim projektima izdvajaju se Airport City Belgrade – Business Avenue, AFI City Zmaj i Hyde Park City. S obzirom na to da se broj stanovnika u Beogradu konstantno povećava, ovo područje idealno je za dalji razvoj i nove investicije u tržište kancelarijskog prostora.

Tržište modernog maloprodajnog prostora Srbije

Takođe, izdvaja se i tržište modernog maloprodajnog prostora Srbije, s ponudom koja premašuje 1.220.000 kvadrata. Ovo tržište je u fazi intenzivne gradnje, pri čemu prednjače tržni centri u Beogradu, dok izgradnja retail parkova doprinosi povećanju kvadrature maloprodajnih prostora. Predviđanja su da će se trend iz 2023. nastaviti i u 2024, a u prilog tome svedoči činjenica da se očekuje otvaranje šest novih retail parkova u manjim gradovima u Srbiji.

Tim stručnjaka kompanije CBS International koji se bavi tržištem stambenih projekata, istakao je da je ovaj segment tržišta među najdinamičnijim.

Porast izgradnje stambenih nekretnina, koji je zabeležen pre dve godine, pratio je pad tražnje u prethodnoj godini, što se reflektuje kroz manji broj kupaca koji se odlučuju na kupovinu u ranim fazama izgradnje. Ukupan pad broja transakcija 2023. godine iznosio je 25 odsto, što se može pripisati i smanjenoj ponudi novih projekata, odnosno novih faza već izgrađenih multifaznih projekata. Međutim, i pored ovih pokazatelja, tržište Beograda se percipira kao ključna investiciona prilika.

Tržište logističkih nekretnina izdvaja se kao izuzetno aktivno

Tome svedoči i novogradnja stambenih jedinica na Novom Beogradu, kao i sve veća ponuda nekretnina u opštinama koje pripadaju centralnom delu Beograda.

Tržište logističkih nekretnina izdvaja se kao izuzetno aktivno, a poseban procvat doživelo je s porastom online kupovine. Prošle godine ukupna ponuda savremenih skladišta i proizvodnih objekata u Srbiji premašila je šest miliona kvadratnih metara, a očekuje se da će ovo tržište pokazati rastući trend i u narednim godinama.

Izuzetno atraktivne lokacije za proširenje industrijskog i logističkog tržišta u blizini Beograda uključuju lokacije duž auto-puteva za Zagreb i Novi Sad, Pančevačkog puta, Zrenjaninskog puta i auto-puta za Niš (Leštane).

Ovom spisku pridružuje se i sve popularnije hotelsko tržište i investiranje u ovaj segment. Beograd danas ima 136 hotela, pri čemu je i dalje prisutan nedostatak luksuznih hotela i internacionalnih hotelskih lanaca. Ipak, 2023. godina bila je rekordna za najveći broj hotelijera. U narednom periodu očekuje se nastavak ovog trenda, čemu će posebno doprineti Expo 2027. na kome se očekuje oko 2,6 miliona posetilaca.

Na konferenciji je istaknuta i impozantna činjenica da je u poslednjih par godina obim investicionih transakcija u Srbiji premašio 1,3 milijarde evra, pri čemu je najviše udela imao maloprodajni prostor, dok je tržište poslovnog prostora doprinelo sa 480 miliona evra.

Foto: Pixabay

 

 

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar