Home VestiPolitika i društvo “Izuzetno loš” vazduh za poslednja 24 sata udisalo 42,9 odsto populacije u Srbiji

“Izuzetno loš” vazduh za poslednja 24 sata udisalo 42,9 odsto populacije u Srbiji

by bifadmin

Žitelji prigradskih delova Beograda, na potezu od Zemuna, preko Borče do Ovče, jutros udišu veoma zagađen vazduh, jer je nivo aerozagađenja u ovim naseljima trenutno najviši u Srbiji. Inače, za poslednja 24 sata, skoro 43 odsto populacije Srbije pogođeno je vazduhom izuzetno lošeg kvaliteta.

Po podacima sajta AirVisual, sa indeksom kvaliteta vazduha od 162, što označava “nezdrav” vazduh, Beograd je trenutno šesti najzagađeniji grad na svetu.

Tom proseku kumuje zagađenje vazduha na obodima glavnog grada, što potvrđuju i merni instrumenti državne Agencije za zaštitu životne sredine (SEPA).

Veoma zagađen vazduh

Naime, ljubičastom bojom na mapi SEPA, koja označava “veoma zagađen” vazduh, označene su Borča sa 151 mikrogramom po kubnom metru PM2,5 čestica, potom Ovča sa 133, Ugrinovačka sa 125, Obrenovac sa 120 i Zemun sa 113 mikrograma po kubnom metru PM2,5 čestica.

Na linku koji sledi pogledajte 15 ključnih saveta – šta nikako ne smemo da radimo kada je vazduh zagađen, a šta može da pomogne.

Od ostalih gradova Srbije, po podacima SEPA, veoma zagađen vazduh meri se u Pančevu (140) i Novom Pazaru (114 mikrograma po kubnom metru PM2,5 čestica), dok je ostatak Srbije, odnosno više od 35 mernih stanica, u crvenoj boji koja označava “zagađen” vazduh.

Podsećamo, prema kriterijumima SEPA, godišnja prosečna granična vrednost PM2,5 čestica u Srbiji treba da iznosi 25 mikrograma po kubnom metru, a ona je samo ovog jutra u Borči premašena više od pet puta!

Koliko je vazduh prvog februarskog dana u Srbiji zagađen, pokazuje i aplikacija xEco, po kojoj je “izuzetno loš” vazduh za poslednja 24 sata udisalo čak 42,9 odsto populacije Srbije. Naime, u poslednja 24 sata, u nekom trenutku, iznosi preko 300 mikrograma po kubnom metru PM2,5 čestica izmereni su na čak 44 merna mesta državnog i građanskog monitoringa aerozagađenja.

Takav trend nastavljen je i jutros, pa aplikacija xEco pokazuje da maksimalan iznos PM2,5 čestica ide preko 300 mikrograma po kubnom metru za prvih deset najazagađenijih lokacija u Srbiji, a trenutno je najviši u Šapcu, posle čega slede Ugrinovačka, Zemun, Ovča, Borča i Lazarevac na području Beograda, te Novi Pazar u unutrašnjosti Srbije.

U januaru, kao što smo već pisali, rekord u aerozagađenju postiglo je Valjevo, jer je u jednom trenutku vazduh u ovom gradu, sa indeksom zagađenja od 420, na sajtu AirVisual proglašen kao “opasan”, a nivoi najopasnijih polutanata u vazduhu bili su rekordno visoki – 378 mikrograma po kubnom metru PM2,5, odnosno, 385 mikrograma po kubnom metru PM10 čestica.

Izvor: Blic.rs
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar