Home VestiIT i nauka Sud utvrdio da je četbot odgovoran za svoje postupke

Sud utvrdio da je četbot odgovoran za svoje postupke

by bifadmin

Air Canada je na sudu tvrdila da je četbot taj koji je odgovoran za svoje postupke.

Air Canada, najveća kanadska avio-kompanija, mora da plati odštetu putniku kojeg je četbot na zvaničnom sajtu „prevario“ da plati punu cenu karte.

Nakon smrti svoje babe, Džejk Mofat je kontaktirao četbota Air Canada-e kako bi se informisao o nižoj ceni karte na koju imaju pravo svi putnici koji hitno moraju da otputuju na sahranu člana uže porodice. Četbot je savetovao čoveka iz Britanske Kolumbije da može odmah da plati punu cenu karte, a da zatim ima rok od 90 dana da traži povrat novca.

Međutim, kada je nakon povratka to i učinio , zaposleni u avio-kompaniji su mu rekli da povrat novca nakon izdavanja karte nije moguć, a zatim ukazali na sekciju sajta gde to i piše.

Četbot koristio „obmanjujuće reči

Nakon što je nekoliko meseci kasnije prosledio snimke ekrana razgovora sa četbotom, Air Canada mu je rekla da je četbot koristio „obmanjujuće reči“, te da će isti biti ažuriran.

Mofat je nakon ove interakcije podneo tužbu, a jedan od članova tribunala, Kristofer Rivers, javno je objavio nesvakidašnju odbranu avio-kompanije.

„Air Canada tvrdi da se ne može smatrati odgovornom za informacije koje je pružio četbot. To sugeriše da je četbot odvojeno pravno lice koje je odgovorno za svoje postupke“, rekao je Rivers i dodato da je u pitanju „neverovatan podnesak“.
Očekivano, sud nije prihvatio odbranu avio-kompanije, već joj je naložio da Mofatu isplati odštetu od 650 kanadskih dolara, koliko iznosi razlika za koju je oštećen, 36 kanadskih dolara kamate, kao i 125 kanadskih dolara naknade.

„Iako četbot ima interaktivnu komponentu, u pitanju je i dalje samo deo Air Canada veb stranice. Air Canada-i bi trebalo da bude očigledno da je odgovorna za sve informacije na svojoj veb stranici. Nema razloga zašto bi gospodin Mofat trebao da zna da je jedan deo veb stranice tačan, a drugi nije“, rekao je Rivers.

Izvor:Smartlife.rs
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar