Home VestiIT i nauka Tim kineskih naučnika razvio prvu bateriju na bazi kalcijuma

Tim kineskih naučnika razvio prvu bateriju na bazi kalcijuma

by bifadmin

Tim kineskih naučnika tvrdi da je razvio prvu bateriju na bazi kalcijuma koja se može puniti i prazniti potpuno 700 puta na sobnoj temperaturi.

Ovo bi potencijalno znači pružanje jeftinije i održivije alternative litijum-jonskim baterijama, prenosi Danas portal Balkan Green Energy News.

Tim sa Univerziteta Fudan u Šangaju veruje da bi njihov pronalazak mogao da pretvori hemiju kalcijuma u „obećavajuću, održivu tehnologiju za skladištenje energije“.Ovo bi potencijalno znači pružanje jeftinije i održivije alternative litijum-jonskim baterijama, prenosi Danas portal Balkan Green Energy News.

Kineski naučnici su takođe ugradili svoj uređaj sa kalcijumom i kiseonikom u vlakna kako bi stvorili fleksibilnu tekstilnu bateriju koja bi mogla da napaja pametni telefon, navodi se u radu objavljenom u časopisu Nature.

Performanse i kapacitet nove baterije ostaju ograničeni, ali kineski naučnici se nadaju da bi mogli biti poboljšani daljim inženjeringom, prema izveštajima.

Litijum-jonske baterije su najčešće korišćene širom sveta zbog svoje velike gustine energije (kapaciteta skladištenja energije u odnosu na težinu ili veličinu).

Rastuća potražnja za baterijama prouzrokovaće nestašicu litijuma u narednim decenijama
Međutim, prema kineskim naučnicima, pošto je kalcijuma na Zemlji čak 2.500 puta više od litijuma, nova baterija nudi održivu alternativu sa moguće uporedivom gustinom energije.

Globalni trend rastuće potražnje za baterijama za električna vozila i uređaje, domaćinstva i solarne i vetroelektrane će izazvati ozbiljne nestašice u snabdevanju litijumom u narednim decenijama.

U pokušaju da obezbedi dovoljno litijuma i drugih strateških minerala, Evropska unija je usvojila novo zakonodavstvo koje će joj omogućiti da ih nabavi kroz poslove sa prijateljskim trećim zemljama, uključujući kontroverzne i potencijalno štetne projekte rudarstva litijuma.

Izvror: Danas
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar