Home Promo UniCredit Grupa ostvarila rekordnu dobit od 8,6 milijardi evra u 2023. godini

UniCredit Grupa ostvarila rekordnu dobit od 8,6 milijardi evra u 2023. godini

by bifadmin

Rekordni rezultati UniCredit Grupe i ostvarena neto dobit od 8,6 milijardi evra i prinos na kapital od 16,6 odsto u 2023. godini su jasan dokaz uspešne transformacije UniCredita, koji se nalazi na putu ka izgradnji održive izvrsnosti.

U toku fiskalne 2023. godine, iskazana neto dobit je dostigla rekordnih 9,5 milijardi evra, što je tri milijarde evra više u odnosu na prethodnu 2022. godinu.

Već 12. kvartal zaredom UniCredit pokazuje ostvarenje strateškog plana i dosledan rast širom regiona, balansirajući tri finansijske poluge neto prihoda, troškova i kapitala, kao i koristeći jedinstveni panevropski model koji je u četvrtom kvartalu prethodne godine rezultirao sa 2,8 milijardi evra iskazane neto dobiti, odnosno 1,9 milijardi evra neto dobiti.

Ovi visoki prinosi bili su podržani sa 5,7 milijardi evra neto prihoda, koji se sastoje od 3,6 milijardi evra neto prihoda od kamata, što predstavlja povećanje od 5,7% na godišnjem nivou uglavnom zbog viših stopa i dobrog upravljanja efektima prelivanja tržišnih stopa na cenu depozita.

Naknade su iznosile 1,8 milijardi evra, i manje su za 0,6 odsto u odnosu na prethodnu godinu, uglavnom zbog uticaja smanjenja naknada za tekuće račune u Italiji i viših troškova sekjuritizacije. Izuzimajući prethodno navedene, ostale naknade su porasle za 3,5% na godišnjem nivou, potvrđujući njihovu otpornost uprkos kompleksnom makroekonomskom okruženju.

Andrea Orcel, CEO, UniCredit Grupe istakao je: „U celoj prethodnoj godini, UniCredit je ostvario rekordnu neto dobit, što je povećanje od više od 50 odsto u odnosu na godinu ranije. Četvrti kvartal 2023. godine je bio dvanaesti uzastopni kvartal kvalitetnog profitabilnog rasta, neosporan dokaz naše jedinstvene i pobedničke strategije. Taj kvartal ilustruje šta možemo da postigemo kada klijente stavimo u centar onoga što radimo i fokusiramo se na izvršenje naše industrijske transformacije, pri čemu svih trinaest zemalja naše panevropske franšize doprinose našem uspehu“.

Orcel je dodao da, iako su, značajno premašene početne ambicije „UniCredit Unlocked“ Plana, napredak UniCredit Grupe daleko je od kraja.

„Rast neto prihoda, smanjenje troškova koje je neutralisalo inflatorne pritiske bez ograničenja kapitalnih ulaganja, i kapitalna efikasnost doprineli su RoTE od 16,6%, ili 20,5% pri CET1 nivou od 13%. Naš veći pokazatelj adekvatnosti osnovnog akcijskog kapitala (CET1) od 15,9 %, otporan kvalitet aktive i jake linije odbrane stavljaju nas u zavidnu poziciju da nastavimo da uspešno upravljamo kroz neizvesno okruženje. Nameravamo da raspodelimo ukupno 8,6 milijardi evra akcionarima za 2023. ili 100 odsto neto dobiti, u očekivanju odobrenja, što je više od 3,35 milijardi evra u odnosu na prethodnu godinu, dok povećavamo naš CET1 racio oko 100 baznih poena na 15,9%. Od 2021. godine, vratićemo ove godine 17,6 milijardi evra našim akcionarima, podržani izuzetno snažnim organskim stvaranjem kapitala i sa održivošću prinosa obezbeđenim našim strateškim zamahom i značajnim viškom kapitala. Završili smo godinu dana napretka ka našim ‘Net Zero‘ ciljevima nedavnom najavom našeg cilja u sektoru čelika za 2030. U celom našem programu održivosti pravimo velike korake i vršimo značajan, pozitivan uticaj na naše zajednice. Neizmerno sam ponosan na naše zaposlene zbog njihove posvećenosti i entuzijazma. Izgradili smo jaku osnovu i dok ulazimo u sledeću fazu UniCreditovog rasta znam da ćemo nastaviti da se razvijamo i pružamo izvrsnost svim našim zainteresovanim stranama“, naglasio je Orcel.

Prethodnu, 2023. godinu obeležio je značajan napredak u našim ESG ambicijama sa neto nultim sektorskim ciljevima i stalnom podrškom klijentima u tranziciji. UniCredit ostaje fokusiran na jačanje svog fokusa na društvena pitanja i na taj način pomaže zajednicama da napreduju. Ovo je pokazano u grantovima od 20,5 miliona evra za podršku mladima i obrazovanju, kao što su stipendije UniCredit Fondacije. UniCredit ostaje posvećen igranju važne uloge u društvenoj funkciji koja prevazilazi tradicionalne bankarske aktivnosti.

UniCredit je prepoznat od strane Top Employer Instituta kao najbolji poslodavac u Bugarskoj, Nemačkoj, Italiji i Srbiji, kao i od strane ogranka UniCredit Grupe u Poljskoj za 2024. godinu. Sertifikat Top Employer na evropskom nivou je dokaz posvećenosti organizacije poboljšanju radnog okruženja, odličnih kadrovskih politika i praksi u oblasti ljudskih resursa koji omogućavaju zadržavanje i angažovanje talenata. Kao priznanje za finansijski uspeh UniCredita, banka je takođe dobila priznanje The Banker sa nagradom u industriji „Banka godine“, kao i „Banka godine u Zapadnoj Evropi“ „Banka godine u Italiji“ i „Banka godine u Bugarskoj“. Naši zaposleni su ključni faktor u tekućem uspehu naše strategije i ove nagrade su snažan dokaz naše tekuće transformacije.

 

 

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar