Home VestiEkonomija Zarada na krompiru 10.000 evra po hektaru

Zarada na krompiru 10.000 evra po hektaru

by bifadmin

Prodaja krompira ove godine ide odlično i zarada po hektaru je i više od 10.000€
Povrtari koji su prošle godine sejali krompir dobro su prošli jer je sezona 2023/2024. odlična u pogledu cene i prinosa.

Mnogi su svoje zalihe već prodali, a oni koji krompir još imaju, prodaju ga na veliko po ceni između 55 i 60 dinara, piše novosadski „Dnevnik“.

To je ogromna razlika na tržištu, gde je još u svežem sećanju 2020. godina, kada sa krompirom proizvođači nisu znači šta rade, kukali su za pomoć države i davali ga budzašto – za pet do 15 dinara za kilogram.

Cena krompira u EU raste

Prinosi krompira prošle godine su varirali po regionima, ali, ako se uzme da je ovog povrća bilo samo 20 tona po hektaru, jasno je da su domaći proizvođači prihodovali po hektaru 10.000 evra. Međutim, zarada može biti i veća, jer krompira može da bude i 40 pa i 50 tona po hektaru. To znači da onaj ko je ostvario prinos od 40 tona i za to prihodovao 20.000 evra, uz troškove od 10.000 ostvario je čistu zaradu od 10.000 evra, računica je „Dnevnika“.

– Cena krompira u EU raste. Recimo, u Francuskoj, odakle uvozimo povrće, kilogram na veliko sada košta 43 evrocenta, i zato postoje izgledi da krompir na veliko i kod nas bude skuplji u odnosu na dosadašnjih 55-60 dinara – kazao je za „Dnevnik” veliki proizvođač krompira Branislav Zelenović iz Siriga kod Novog Sada.

Oni koji su ga prodali ranije, prošli su još bolje. Povrtar iz Plavne u opštini Bač Tomislav Oto krompir je prodao još polovinom novembra prošle godine i, kako je kazao, dobio između 80 i 90 dinara po kilogramu na veliko. I on je zadovoljan kako je ove sezone prošao sa krompirom.

– Sejao sam najranije nemačke crvene sorte krompira i polovinom jula počeo da ga vadim jer sam čekao da dobije tvrđu kožicu. Uspeo sam da dobijem dobru cenu i da ga brzo prodam do polovine novembra jer, verovatno, u to vreme nije na domaćem tržištu bilo krompira iz uvoza. Već duže vreme na pijacama i u velikim marketima kilogram krompira prodaje se za oko stotinu dinara – kaže Oto.

Prava slika tek na pet godina

Zelenović kaže da je godina bila odlična, ali da zato ne treba biti preterano radostan jer se prinosi, kvalitet i cena ne posmatraju na godišnjem već na petogodišnjem nivou.

– Ova godina jeste bila odlična za proizvođače, ali u setvi krompira, ali i luka, paprike i drugog povrća, godina se vrednuje na osnovu petogodišnjeg proseka. Bilo je godina kada su prinosi bili mali, kvalitet loš, cena niska, a s druge strane za troškove za zasnivanje proizvodnje krompira treba imati po hektaru 10.000 evra – zaključuje Zelenović.

Zelenović kaže da se povrtari pripremaju za novu setvu i da već imaju kupljeno seme u svojim gazdinstvima.

– Veliki proizvođači seju uglavnom nemačko i holandsko seme, čiji je kvalitet zagarantovan i već nam je isporučeno sa inotržišta. Na vreme smo se snabdeli, ali povrtari koji su čekali da kupe seme sada su u problemu, jer na tim tržištima vlada nestašica semena, pa postoji bojazan da pod krompirom u našoj zemlji u sezoni 2024/2025. godine bude i semena lošijeg kvaliteta – istakao je Zelenović.

Izvor: Dnevnik
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar