Home VestiEkonomija Zašto nikad niste prestari za pokretanje biznisa

Zašto nikad niste prestari za pokretanje biznisa

by bifadmin

Da li je preduzetništvo nova penzija? Dok ejdžizam može odvratiti neke ljude od pokretanja biznisa u zrelijim godinama, stariji pojedinci sve se više upuštaju u preduzetništvo.

U 2021. godini, 23 odsto preduzetnika bilo je između 55 i 64 godine, u odnosu na 15 odsto iz 1996. godine, prema izvještaju Fondacije Ewing Marion Kauffman.

Istraživanja takođe pokazuju da stariji preduzetnici imaju veće šanse za uspeh od onih koji osnivaju kompanije u ranoj dobi, delom zato što imaju životno iskustvo u izgradnji veština i kontakata. Rad iz American Economic Journala iz 2020. otkrio je da je verovatnije da su uspešni preduzetnici srednjih godina nego mladi.

Pokretanje biznisa može čak pomoći starijim osobama da izbegnu dosadu i pronađu svrhu kasnije u životu, rekla je za Wall Street Journal Vendi Mejhju, osnivačica Wise-Seniors in Business, konsultantske firme sa sedištem u Otavi, koja se fokusira na starije preduzetnike.

Martin Norman je 2021. godine otvorio suvenirnicu u centru Salt Lake Cityja nakon što je 12 godina radio kao popravni službenik u zatvoru u državi Juta. Pokretanje posla bila je dobrodošla promena iz teškog okruženja s kojim se suočavao većinu svoje karijere.

“Kada napustite to okruženje, gledate na stvari drugačije”, rekao je Norman za Deseret News. “Sada sam u blizini ljudi koji su srećni, koji su na odmoru. Oni su ovde da proslave, a to je ono što mi je trebalo. Trebalo mi je da ponovo vidim dobru stranu života.” Danas je Normanov posao “bezbedno plutajući” i “sigurno mesto na glavnoj ulici”, objavio je Deseret News.

Iako su osnivači startupa često mladi i neki od najuspješnijih preduzetnika poput Bila Gejtsa, Stiva Džobsa i Marka Zakerberga slavno su pokrenuli kompanije u ranim dvadesetim ili tinejdžerskim godinama, promena karijere i pokretanje posla kasnije u životu takođe mogu biti dobitna strategija.

Izvor:Inc.com/Investitor.me
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar