Home VestiPolitika i društvo Četiri „luda“ radna mesta na kojima rade roboti

Četiri „luda“ radna mesta na kojima rade roboti

by bifadmin

Širom sveta svaki dan na radnim mestima je oko četiri miliona robota, prema podacima Međunarodne federacije za robotiku. Većina njih sastavlja elektronske komponente, kućne aparate i automobile, ali neki od njih su našli posao na manje očekivanim mestima.

Konobar

Makr Shakr je italijanska kompanija koja proizvodi robote konobare. Ime predstavlja kraću verziju izraza Maker Shaker. Robota, kojeg zapravo čine dve robotske ruke, kontrolišu gosti kafića ili restorana tako što putem aplikacije mogu da mu zadaju sastojke koktela, bilo da je reč o alkoholnim ili bezalkoholni pićima, koje će robot da pomeša i posluži. Za to mu je potrebno između 60 i 90 sekundi. Gost može da imenuje svoj koktel i podeli recept putem aplikacije. Iako je predstavljen 2013. komercijalna upotreba je počela četiri godine kasnije. Koristi se na devet kruzera, kao i u Londonu, Pragu, Amsterdamu, Las Vegasu, Singapuru. Kompaniju je osnovao Karlo Rati, profesor na Institutu za tehnologiju u Masačusetsu.

Roštiljdžija

Flipija pravi kompanija Miso Robotics koja je osnovana 2016. Već naredne godine Flipi je počeo da pravi burgere, a 2018. je naučen i da prži pomfrit uz pomoć friteze. Opremljen je kamerama i senzorima i uz pomoć veštačke inteligencije može da prati dokle je stigla priprema mesa, da razlikuje da li je reč o piletini ili nekoj drugoj vrsti, kao i kako je zemička okrenuta na roštilju što donosi jednak kvalitet u pripremi hrane. Takođe, može da upravlja sa osam friteza istovremeno. Nastao je sa idejom da preuzme na sebe dosadne, prljave i opasne poslove u kuhinji, a naročito jedan od najneprijatnijih – seckanje luka – pa je luk postao i logo kompanije.

Pop

Za razliku od Makr Shakr-a i Flipija, Peper je humanoidni robot koji se koristi u različite svrhe, a jedna od najzanimljivijih je da ga koriste kao sveštenika koji peva molitve tokom budističkih sahrana. Sposoban je da prepozna emocije, analizira izraze lica i ton glasa. Prvih 1.000 komada prodato je za samo minut, do 2018. prodato je 12.000 komada, ali je proizvodnja pauzirana 2021. zbog slabe potražnje (dotad je proizvedeno 27.000 robota). Kupci ga koriste kao recepcionera, radnika turističke organizacije koji usmerava putnike, u bankama i zdravstvenim ustanovama, kao i na aerodromima. Koriste ga i u domaćinstvima i sposoban je i da podučava i zabavlja decu.

Radnik obezbeđenja

Ovaj robot namenjen je za spoljašnju upotrebu i može da bude samostalno operativan 24/7 odnosno zna kako da se sam dopuni i radi bez ikakve ljudske intervencije. Proizvođač navodi da je posebno pogodan za poslove obezbeđenja, nadzor nad parkinzima, kao i za teške uslove rada po zimi ili po velikim letnjim vrućinama i vodootporan je. Može da razvije brzinu do pet kilometara na čas, visok je čak 165 centimetara i težak 190 kilograma. Opremljen je da snima celokupan prostor oko sebe (360 stepeni), može da detektuje ljude i termalne promene, tablice automobila i može da savlada prepreke na putu.

Izvor:Forbes
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar