Home VestiPolitika i društvo Najbolji pasoš na svetu je švajcarski, srpski nije u prvih 50

Najbolji pasoš na svetu je švajcarski, srpski nije u prvih 50

by bifadmin

Najbolji pasoš na svetu je švajcarski, a slede ga irski i portugalski. Srpski se nalazi na 67. mestu ove liste što znači da su nam za mnoge zemlje potrebne vize i plaćanje posebnih taksi.

Konsultantska kompanija Nomad Capitalist je napravila listu zemalja sa najjačim pasošima na svetu. Kriterijumi za rangiranje bili su mogućnost putovanja bez vize, plaćanje što manje taksi, globalna percepcija te zemlje, mogućnost dobijanja dvojnog državljanstva i stepen slobode u zemlji izdavaocu pasoša. Upravo poslednji zahtev doprineo je tome da Srbija ne uđe na prvih 50 mesta na listi dok je Hrvatska, primera radi, na 24. poziciji.

Kako stoji u obrazloženju, Srbija je dobila srednju ocenu za slobodu. Pozitivno po nju je što u našoj zemlji nije obavezno služenje vojske ali sloboda štampe i izražavanja nisu na zavidnom nivou. Što se tiče ostalih kriterijuma naši građani vrlo lako dobijaju dvojno državljanstvo, oni od 135 analiziranih zemalja mogu bez vize ući u 85. Ipak, to im neće biti jeftino jer u mnogim zemljama moraju plaćati takse. Pored toga, percepcija naših građana u svetu je takva da oni mogu očekivati „umereno gostoprimstvo“.

Znatno bolje od Srbije rangirane su mnoge zemlje iz našeg okruženja. Primera radi, Mađarska i Rumunija dele 24. poziciju sa Hrvatskom, Bugarska se nalazi na 32. mestu, a Slovenija na 36. Celu listu možete pogledati na ovoj adresi.

Ovo je nešto drugačije rangiranje od uobičajenih rangiranja koja u obzir uzimaju samo mogućnost posećivanja što više zemalja. Rezultati takvih rangiranja nalaze se ovde.

Foto: jackmac34, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar