Home VestiEkonomija Nova pravila u EU: Zabrani proizvoda napravljena prinudnim radom

Nova pravila u EU: Zabrani proizvoda napravljena prinudnim radom

by bifadmin

Pregovarači Evropskog parlamenta i Saveta postigli su danas privremeni sporazum o novim pravilima o zabrani proizvoda napravljenih prinudnim radom na tržištu EU.

Novom uredbom stvoriće se okvir za sprovođenje te zabrane, uključujući istrage, nova IT rešenja i saradnju sa drugim vlastima i zemljama, saopštio je Evropski parlament.

Prema dogovorenom tekstu, nacionalne vlasti ili Komisija EU, ako je umešana treća zemlja, istraživaće sumnjivu upotrebu prinudnog rada u lancima snabdevanja kompanija.

Ako se u istrazi zaključi da je korišćen prinudni rad, vlasti mogu da traže povlačenje proizvoda sa tržišta EU i iz onlajn prodaje, kao i zaplenu na granici. Ti proizvodi će zatim biti donirani, reciklirani ili uništeni.

Roba od strateškog ili ključnog značaja za EU može da bude zadržana dok kompanije ne eliminišu prinudni rad iz svojih lanaca snabdevanja, navodi se u saopštenju Parlamenta.
Dalje se ukazuje da firme koje ne poštuju pravila mogu da budu kaženjene. Međutim, ako eliminišu prinudni rad iz svojih lanaca snabdevanja, zabranjeni proizvodi bi mogli da dobiju dozvolu da se vrate na tržište.

Na insistiranje Parlamenta, Komisija će sačiniti listu specifičnih ekonomskih sektora u specifičnim geografskim oblastima u kojima postoji od strane države nametnut prinudni rad i to će biti kriterijum za procenu potrebe za otvaranje istrage.

Komisija takođe može da identifikuje proizvode ili grupe prizvoda za koje će uvoznici i izvoznici morati da dostave dodatne detalje carini EU, poput informacija o proizvođaču i isporučiocu.

Portal o prinudnom radu

U primeni pravila pomoći će novi jedinstveni portal o prinudnom radu sa smernicama, informacijama i zabranama, bazom podataka rizičnih sektora. Nova pravila podrazumevaju i saradnju sa trećim zemljama.

Koizvestiteljka Parlamenta Marija-Manuel Leitao Markeš (S&D, Portugal) rekla je da je prinudni rad prisutan već dugo i da je u 2021, prema procenama, pogađao 27,5 miliona ljudi, uglavnom u privatnom sektoru, ali su tu i žrtve tzv. od strane države sponzorisanog prinudnog rada.

Druga koizvestiteljka Samira Rafaela (Obnovimo, Holandija) istakla je da je novi zakon revolucionaran u oblasti ljudskih prava.

Sada Parlament i Savet treba da daju konačno „zeleno svetlo“ na sporazum. Uredba će zatim biti objavljena u službenom listu EU i stupiće na snagu narednog dana a članice EU imaće rok od tri godine da počnu da primenjuju nova pravila.

Izvor: Beta
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar