Home VestiEkonomija Novi vlasnik hotela Jugoslavije Millennium Team

Novi vlasnik hotela Jugoslavije Millennium Team

by bifadmin

Hotel Jugoslavija prodat je po početnoj ceni od 3,176 milijardi dinara, kao vlasništvo kompanije Danube Riverside u stečaju. Kupac je MV Investment d.o.o. iz Beograda, u stopostotnom vlasništvu kompanije Millennium Team.

MV Investment bio je i jedini učesnik današnjeg nadmetanja, pa je kompanija Danube Riverside u stečaju prodata po početnoj ceni, a sa njom i hotel Jugoslavija.

Inače, ukupna vrednost imovine procenjena je na 6,53 milijarde dinara.
„Čestitam i neka hotel zasija punim sjajem“, rekao je stečajni upravnik Ivan Čakarević po završetku javnog nadmetanja.

Kada bude uplatio izlicitiranu cenu za Danube Riverside, u vlasništvo MV Investmenta prelazi čuveni hotel Jugoslavija kao poslovni prostor i jedinstvena celina sa podrumom, prizemljem, mezaninom i osam spratova, kao i gradsko građevinsko zemljište površine 45.613 kvadrata.

Na zemljištu je, međutim, uspostavljena zajednička svojina Danube Riverside u stečaju i kompanije MV Investment iz Beograda, čiji je stopostotni vlasnik poznata domaća kompanija Millennium Team.

U toku je, takođe i parnični postupak pred Privrednim sudom u Beogradu, i to po osporenom izlučnom zahtevu kompanije Luka Beograd AD, gde je tužilac protiv stečajnog dužnika i MV Investment pokrenuo imovinsko pravni zahtev koji tereti deo katasterske parcele 2442/1 КO Zemun koja čini imovinu koja ulazi u pravno lice.

Spor oko zemljišta

Broj parcele ukazuje da se spor vodi oko istog zemljišta na kome su Danube Riverside i MV Investment suvlasnici a podsećamo i da je direktor Luke Beograd poznati biznismen Milan Beko.

Uz zgradu i zemljište na prodaju su bila i umetnička dela: luster – tavanica od kristala težak 14 tona koji je prošle godine proglašen za dobro koje uživa prethodnu zaštitu, kao i bronzana bista kao deo fontane Vodeni cvet Aleksandra Zarina, kojoj je rešenjem Narodnog muzeja Srbije utvrđeno svojstvo kulturnog dobra.

Inače, da bi potencijalni kupac učestvovao na aukciji, morao je prethodno da ispuni pet preduslova. Prvi je bio da otkupi prodajnu dokumentaciju čija je vrednost tri miliona dinara a drugi da uplati depozit od 1,27 milijardi dinara ili položi prvoklasnu bankarsku garanciju i potom dokaz o uplati dostavi stečajnom upravniku zajedno sa Obrascem prijave učešća na javnom nadmetanju.

Treći korak je svojevrsna „garancija ozbiljnosti“, pošto se potpisuje Izjava o gubitku prava na povraćaj depozita, dok su četvrti i peti potpisivanje Ugovora o čuvanju poverljivih podataka prilikom preuzimanja prodajne dokumentacije i registracija za učešće na javnom nadmetanju.

Кupoprodajni ugovor se potpisuje u roku od osam dana od dana održavanja javnog nadmetanja, pod uslovom da je depozit koji je obezbeđen garancijom uplaćen na račun stečajnog dužnika, a proglašeni kupac je dužan da uplati preostali iznos kupoprodajne cene u roku od 15 dana od dana potpisivanja kupoprodajnog ugovora.

Ako proglašeni kupac ne zaključi kupoprodajni ugovor ili ne uplati kupoprodajnu cenu u propisanim rokovima i po propisanoj proceduri, gubi pravo na povraćaj depozita, a za kupca se proglašava drugi najbolji ponuđač, propisano je pravilima javnog nadmetanja.

Izvor: Biznis.rs

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar