Home Promo Pjotr Jelenski, ASEE Grupa: Preduslov za primenu AI rešenja su organizovani i kvalitetni podaci

Pjotr Jelenski, ASEE Grupa: Preduslov za primenu AI rešenja su organizovani i kvalitetni podaci

by bifadmin

Pjotr Jelenski, predsednik Upravnog odbora ASEE Grupe učestvovao je na panelu `Finansijska industrija: Transformacija kao prilika` na Kopaonik biznis forumu, na kom su najznačajniji predstavnici domaćeg finansijskog i IT sektora izneli svoje stavove vezano za uticaj tehnologije na budućnost bankarstva.

Jelenski je ovim povodom naglasio da je preduslov za primenu sve prisutnijih rešenja veštačke inteligencije postojanje odgovarajućih baza podataka.

– Kompanije koje žele da implementiraju alate i sisteme zasnovane na veštačkoj inteligenciji moraju imati u vidu da ovi softveri zahtevaju kvalitetne i organizovane podatke koji se mogu koristiti za dalju obradu. Bez adekvatno struktuiranih podataka ne mogu se primenjivati rešenja koja su zasnovana na veštačkoj inteligenciji. Takođe, kompanije moraju znati da je upravljanje podacima veoma zahtevno i obično u inicijalnoj fazi podrazumeva čak 80% celokupnog procesa.

Kada je u pitanju investiranje u inovativne tehnologije, Jelenski je savetovao manjim firmama da prate trendove, ali i da imaju praktičan pristup i biraju proverene tehnologije koje su se pokazale korisnim i funkcionalnim u većim kompanijama.

Takođe je istakao važnost balansiranja između sopstvenog investiranja u tehnologiju i korišćenja eksternih resursa, kao i potrebu za izborom pravih tehnoloških rešenja.

Govoreći o razvojnom centru ASEE Grupe u Beogradu, Jelenski je naveo da je jedan od najuspešnijih u razvoju naprednih rešenja koja integrišu veštačku inteligenciju na nivou cele grupacije.

– Trenutno je oko 50 stručnjaka u Srbiji angažovano na kreiranju inovativnih modela upravljanja podacima za različite industrije kao što su bankarstvo, osiguranje, telekomunikacije, trgovina i platna industrija.

Prvi čovek ASEE Grupe je ovom prilikom upozorio da veštačka inteligencija, kao i svaka druga tehnologija, može biti mač sa dve oštrice i izrazio stav da je neophodno odgovorno pristupiti razvoju alata koji sadrže AI.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar