Home VestiIT i nauka Kina po broju patenata prestigla SAD

Kina po broju patenata prestigla SAD

by bifadmin

Istorijski uspeh Kine, posebno u kritičnim i brzorastućim tehnologijama…

Kina je pretekla Sjedinjene Američke Države (SAD) po broju međunarodnih patentnih prijava, postavljajući novi standard u globalnoj trci za inovacijama.

Prema najnovijem izveštaju Nacionalnog centra za statistiku nauke i inženjeringa (NCSES) pri Nacionalnoj fondaciji za nauku, kineski inovatori podneli su oko 68.600 patentnih prijava u 2022. godini preko Patentne saradnje (PCT), što omogućava istovremeno podnošenje prijava u više zemalja.

Ovo predstavlja značajnui razliku u odnosu na 58.200 prijava iz SAD-a u istom periodu, koja naglašava kulminaciju borbe za globalno vođstvo u tehnološkom sektoru.

„Nikada nismo videli da neka zemlja ostvaruje rast patentiranja, kako po stopi tako i po obimu, kao što je to Kina,“ istakao je Robert Atkinson, predsednik Fondacije za informacione tehnologije i inovacije (ITIF), piše Axios.

Posebno je impresivan rast u oblasti veštačke inteligencije, gde su kineski inovatori povećali broj svetskih korisnih patenata sa 650 u 2012. na preko 40.000 u 2022. godini.

Nasuprot tome, SAD su takođe zabeležile rast u ovoj oblasti, ali u znatno manjem obimu, sa oko 920 na 9.400 patenata.

Iako količina patenata sama po sebi ne garantuje uspeh proizvoda ili tehnologije, ona služi kao indikator ranih faza razvoja tehnologije.

Ovaj trend nije samo pokazatelj ekonomske i naučno-tehnološke snage, već i važan signal o potrebi za buđenjem u pogledu globalne konkurentnosti.

Izvor: Nova ekonomija

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar