Home VestiEkonomija Raste cena čokolade: Glavne afričke fabrike kakaa stopiraju preradu zbog troškova

Raste cena čokolade: Glavne afričke fabrike kakaa stopiraju preradu zbog troškova

by bifadmin

Glavne afričke fabrike u Obali Slonovače i Gani koje prerađuju kakao, obustavljaju rad, jer ne mogu da priušte kupovinu sirove biljke u obliku zrna, naveli su danas trgovački izvori.

To znači da će širom sveta verovatno poskupeti čokolade, čiji proizvođači su već podigli cene za potrošače, preneo je Rojters.

Do ovakve situacije došlo je nakon tri godine loših berbi kakaa, a očekuje se i četvrta u pomenute dve afričke zemlje, koje proizvode skoro 60 odsto svetskih količina te biljke.

Kakao je više nego dvostruko poskupeo tokom prošle godine, pa proizvođači čokolade ne mogu da ga priušte i oslanjaju se na prerađivače koji mogu da pretvore zrna u puter i liker, od čega mogu da naprave čokoladu.

Prerađivači, poput jedne od najvećih državnih fabrika iz Obale Slonovače, ističu kako ne mogu da kupuju zrna zbog visoke cene.

Kako navode izvori, uskoro bi moglo da bude zatvoreno još velikih državnih fabrika u Obali Slonovače, u kojoj je smeštena skoro polovina svetske proizvodnje kakaa.
Većina od osam fabrika drugog velikog proizvođača Gane, uključujući državnu kompaniju za preradu, više puta je obustavljala rad, nedeljama otkako je sezona počela u oktobru, prenosi Rojters.

Izvor: Euronews
Foto: Foto: Michele Blackwell, Unsplash

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar