Home VestiEkonomija Srpska šljivovica prodata za 1.750.000 dinara

Srpska šljivovica prodata za 1.750.000 dinara

by bifadmin

Ova luksuzna šljivovica je proizvedena u ograničenoj seriji od 954 boce

Šumadijska šljivovica iz destilerije kod Rače Kragujevačke prva je i jedina rakija koja ima oznaku zaštićenog geografskog porekla, a koja dolazi iz Srbije. Ova rakija mora da odleži 18 meseci, i to u hrastovim buradima.

Ova destilerija proglašena je za treću najmoderniju destileriju na svetu, dok u Evropi drži prvo mesto. Jedina za sada proizvodi rakiju sa zaštićenim geografskim poreklom iz Srbije, šumadijsku šljivovicu, a takođe drži rekord u kategoriji najskuplje prodanog pića iz Srbije. Boca stara 30 godina prodata je prošle godine za neverovatnih milion i 750 hiljada dinara na svetskoj aukciji.

Proizvodnja rakije u ovoj destileriji nastavak je porodične tradicije domaćina poreklom iz rodnog mesta vožda Karađorđa koja je otpočela 1935. godine.

U ovoj destileriji kažu da je važno da se koštica odvaja od voća i da ništa što bi dalo gorčinu od ukusa ne završi u rakiji. Prerada voća se vrši tako što jestivi delovi ploda završe u rakiji, dakle samo plod koji možete da pojedete sa trake.

– Odlučili smo se za ovaj korak kako bi zaštitili blago Srbije, kako bismo zaštitili srpsku rakiju, šumadijsku šljivovicu koja dolazi od najkvalitetnijih plodova crvene ranke, čačanske lepotice i čačanske rodne. To je bio jako naporan i jako skup proces za našu destileriju ali i jako neophodan kako bismo pokazali da Srbija ima rakije i alkoholna pića koja su najvećeg mogućeg kvaliteta i koja mogu da se takmiče sa bilo kojim svetskim alkoholnim pićima. Bezbroj puta su nas stranci pitali da kupe svu količinu rakije, međutim to nije poenta u našoj destileriji. Poenta je da izgradimo brend i izgradimo rakiju koja će sutra moći da pobedi i druga svetska jaka alkoholna pića i koja će da promoviše srpsku šljivovicu kao srpski brend – kažu iz ove destilerije.

Najbolje ocenjena srpska rakija

Spoj tradicionalne recepture koja se prenosila sa generacije na generaciju dovela je do toga da imaju najbolje ocenjenu srpsku rakiju i da istu tu rakiju prodaju za skoro 15.000 evra.

Ova luksuzna šljivovica je proizvedena u ograničenoj seriji od 954 boce.

– Prva boca savršenstva je prodata na svetskoj aukciji i to po ceni od 1.750.000 dinara što je ujedno i čini i najskuplje prodatim alkoholnim pićem iz Srbije svih vremena. Ta rakija je odležala 30 godina u hrastovim buradima, od hrasta kitnjaka, proizvedena je po staroj tehnologiji i nedavno je dobila ocenu od 19,9 pa je i najkvalitetnija srpska šljivovica svih vremena. Proizvodnja ove rakije nije bila ni malo laka i retko koji destilat može da dogura do njenog kvaliteta i da bude posle toliko godina takvog ukusa, mirisa i boje i da kada izvadite iz bureta i flaširate postane pravo savršenstvo – dodaje tehnolog ove destilerije.

Izvor: 24sedam

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar