Home VestiIT i nauka U toku je globalna zlatna groznica zvana vodonik

U toku je globalna zlatna groznica zvana vodonik

by bifadmin

Geološki vodonik, koji se ponekad naziva beli, zlatni ili prirodni vodonik, odnosi se na gas vodonik koji se nalazi u svom prirodnom obliku ispod površine Zemlje.

Istraživački napori za geološki vodonik su u toku u zemljama kao što su SAD, Kanada, Australija, Francuska, Španija, Kolumbija, Južna Koreja i druge.

Ristad Energi je saopštio da pompa potiče iz nade da bi neiskorišćeni resurs mogao biti „promena igre“ u tranziciji čiste energije.

U toku je globalna zlatna groznica za dugo zanemareni resurs za koji zagovornici kažu da bi mogao da igra značajnu ulogu u prelasku sa fosilnih goriva.

Geološki vodonik, koji se ponekad naziva beli, zlatni ili prirodni vodonik, odnosi se na gas vodonik koji se nalazi u svom prirodnom obliku ispod površine Zemlje. Smatra se da se proizvodi reakcijama na visokim temperaturama između vode i minerala koji sadrže gvožđe.

Vodonik kao izvor energije

Vodonik se dugo smatra jednim od mnogih potencijalnih izvora energije koji bi mogli da igraju ključnu ulogu u energetskoj tranziciji, ali većina se proizvodi korišćenjem fosilnih goriva kao što su ugalj i prirodni gas, proces koji generiše značajne emisije gasova staklene bašte.

Zeleni vodonik, proces koji uključuje cepanje vode na vodonik i kiseonik pomoću obnovljive električne energije, jedan je izuzetak od onoga što je poznato kao duga u boji vodonika. Međutim, njegov razvoj je kočen zbog rastućih troškova i izazovnog ekonomskog okruženja

U ovom kontekstu se zamah gradi oko geološkog vodonika. Istraživački napori su sada u toku u zemljama kao što su SAD, Kanada, Australija, Francuska, Španija, Kolumbija, Južna Koreja i druge.

Istraživanje koje je ranije ovog meseca objavio Ristad Energi pokazalo je da je 40 kompanija aktivno tragalo za geološkim nalazištima vodonika do kraja prošle godine — u odnosu na samo 10 u 2020.

Konsultantska firma, koja je potragu za geološkim vodonikom opisala kao „ groznicu belog zlata“, rekla je da pompa potiče iz nade da bi neiskorišćeni resurs mogao da bude „promena igre“ u tranziciji čiste energije.

„Rekao bih da je ovo nešto relativno staro i novo na neki način“, rekao je Minh Khoi Le, šef istraživanja vodonika u Ristad Energi-u, za CNBC. „Prvi projekat koji je pronašao vodonik bio je pre nekog vremena, ali se odatle nikada nije pojavio, zar ne? Ljudi nikada nisu ozbiljno pokušali da idu u istraživanje.“

Slučajno otkriće

Prvo otkriće geološkog vodonika dogodilo se 1987. u malom selu otprilike 60 kilometara (37,3 milje) od glavnog grada Malija, Bamaka. Neuspeli pokušaj bušenja vode kanadske Hidrome naišao je na obilje gasa bez mirisa za koji je slučajno utvrđeno da je veoma zapaljiv. Bunar je ubrzo zapušen i zaboravljen.

Skoro dve decenije kasnije, naknadno istraživanje na lokaciji otkrilo je geološke rezervoare koji sadrže skoro čist gas vodonika. Danas se resurs koristi za snabdevanje električnom energijom malijskog sela Bourakebougou.

Prošle godine, istraživači su otkrili ono što je možda najveće geološko nalazište vodonika na svetu do sada u istočnom francuskom regionu Lorene. Neočekivano otkriće dodatno je podstaklo interesovanje za potencijal čiste energije.

Geoffrei Ellis, geolog istraživanja u Programu energetskih resursa američkog Geološkog zavoda (USGS), rekao je za CNBC da bi mogla postojati ogromna količina prirodnog vodonika zakopana u podzemnim rezervoarima širom sveta.

On ipak upozorava da da je većina toga verovatno previše duboko ili predaleko da bi se ekonomski isplatila.
Ipak, Elis je rekao da bi samo nekoliko procenata geološkog oporavka vodonika moglo biti dovoljno da zadovolji svu projektovanu potražnju za 200 godina.

„Potencijal postoji, ali moramo da uradimo posao“, rekao je Elis, dodajući da je potrebno više ulaganja da bi se ubrzala istraživanja i razvoj u ranoj fazi.

Američko ministarstvo energetike je prošlog meseca objavilo 20 miliona dolara za podršku 16 projekata širom zemlje za unapređenje prirodne podzemne proizvodnje vodonika. Rečeno je da bi energetski resurs potencijalno mogao da proizvede nultu emisiju ugljenika kada se sagore ili koristi u gorivoj ćeliji.

Ima i onih koji su protiv. Štaviše, jedna koalicija kaže da postoji zabrinutost za životnu sredinu u vezi sa procesom ekstrakcije, a izazovi transporta i distribucije znače da se geološki vodonik verovatno neće naći tamo gde je najpotrebniji.

Izvor: Blic
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar