Home VestiPolitika i društvo Anketa pokazala da 78% mladih ima neki zdravstveni problem

Anketa pokazala da 78% mladih ima neki zdravstveni problem

by bifadmin

Rezultati velikog nacionalnog istraživanja o životnim i zdravstvenim navikama dvadestogodišnjaka platforme Zdravo dvadesete, kompanije Galenika a.d. Beograd, pokazali su da 66 odsto mladih, procenjujući sopstveno zdravstveno stanje, kaže da nema ozbiljnih zdravstvenih problema, i da su zdravi ili veoma zdravi.

Ipak, 78 odsto ispitanih navodi da ima neki sitniji zdravstveni problem, a kao najčešći navode se zamor, prehlade, gojaznost, problemi sa kičmom i glavobolje. Depresiju ili anksioznost navodi čak skoro četvrtina mladih ispitanika, od kojih je više žena. Žene takođe više pate od umora, slabog imuniteta, problema sa hormonima i insulinskom rezistencijom. Ozbiljnije zdravstvene probleme ima tri odsto ispitanika.

Platforma Zdravo dvadesete sprovela je istraživanje o životnim navikama dvadesetogodišnjaka na uzorku od 600 ispitanika iz čitave Srbije. Ciljna grupa su bili mladi starosti od 19 do 25 godina, kao i populacija od 26 do 30 godina. Mlađu grupu ispitanika uglavnom čine studenti koji još uvek žive sa roditeljima, dok su u starijoj grupi uglavnom oni koji su završili proces formalnog obrazovanja i žive ili sa roditeljima, ili sa partnerom.

Svakodnevne navike – Balans između duha i tela

Deo mladih pokušava da uspostavi balans između duha i tela, a o telu se brine kroz zdravu ishranu i fizičku aktivnost, dok se duh neguje kroz hobi, slobodno vreme i vreme posvećeno drugim ljudima. Deo ispitanika iz svoje ishrane je izbacio meso, ali smatra da su suplementacija i dopuna ishrani veoma bitne, dok kao dominantne fizičke aktivnosti navode jogu i meditaciju.

Kao podgrupa izdvojila se i grupa mladih koji su iz svog životnog stila izbacili cigarete i alkohol, a trude se i da što manje koriste lekove. Jednim od otrova savremenog načina života smatraju i prekovremeni rad.

Prva asocijacija na zdravlje i zdrav život za mlade (iz urbanih sredina) su sport i fizička aktivnost, zdrava ishrana (za mlade iz ruralnih sredina i stariju grupu ispitanika) i briga o mentalnom zdravlju. Žene pridaju veću važnost većini faktora, dok se među muškarcima izdvaja važnost vere u Boga i posvećenost crkvi i religiji. Za stariju grupu ispitanika bitno je da imaju radno vreme do osam sati dnevno, a zanimljivo je i da je za mlade iz Beograda i Vojvodine u većoj meri nego za ostale, bitan faktor zdravog okruženja u kom žive i rade.

Faktori koji definišu životni stil – od statusa i moći od ljubavi i nade

Tokom istraživanja uočeno je pet osnovnih faktora koji određuju stavove i životni stil dvadesetogodišnjaka. Za više od 25 odsto ispitanika determinišući faktori su status i moć u društvu, koji se postižu kroz atraktivan izgled, skupu garderobu i dobru zaradu. Više nego starijoj grupi ispitanika, bitno im je da se zabave, privlačno izgledaju i ostave dobar utisak. I dok je muškarcima važnije da imaju puno prijatelja i skupu garderobu, žene sa druge strane vrednuju povezanost i brigu za druge, slobodno vreme, podršku prijatelja i bliskost sa porodicom, kao i pozitivan i optimističan pogled na život.

Za 19 odsto mladih važni su lični razvoj i nova iskustva, koji čine da se osećaju autentičnim i kreativnim. Isti procenat ispitanika, mahom muškarci iz ruralnih područja, ističe važnost uživanja bez kompromisa, u trenutku, sa puno prijatelja.

Takođe, za 19 odsto ispitanika tradicija, kao i odgovornost prema porodici, zajednici i državi, ali i skromnost i umerenost, faktori su koji određuju njihov životni stil, a veoma im je važno da drže do vere i verskih običaja.
Vera, ljubav i nada su determinanta za 18 odsto ispitanika i to pre svega za žene koje kroz život vodi ljubav prema ljudima i stvarima koje vole da rade. One su slobodne, ali i odgovorne i brižne. Smatraju da ne vode dovoljno računa o ishrani, a vole da provode vreme u prirodi.

Šta mladima nedostaje

Mladima u svakodnevnom životu najviše nedostaje kvalitetan san, zdravija ishrana, češći odlasci u prirodu i balans između posla i slobodnog vremena, a više od 65 odsto ispitanika u poslednjih godinu dana uvelo je izvesne promene u svoj život kako bi vodili zdraviji način života

 

 

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar