Home VestiEkonomija Češka kompanija postala vlasnik 100 odsto akcija Knjaz Miloša

Češka kompanija postala vlasnik 100 odsto akcija Knjaz Miloša

by bifadmin

Mattoni 1873 je kompletirao je vlasništvo nad najpopularnijim srpskim brendom vode

„Matoni 1873“ (Mattoni), najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od američke kompanije „Pepsiko“ (PepsiCo) manjinski udeo od 46,43% u „Knjaz Milošu“ iz Aranđelovca.

Česi su tako postali jedini vlasnik vodećeg proizvođača mineralne vode i energetskih napitaka na tržištu Srbije. Vrednost transakcije je oko 90 miliona evra, objavila je kompanija „Knjaz Miloš“.

– Uz snagu Matoni grupe, sa punim poverenjem u tim i kontinuitet naših dobrih rezultata, nastavljamo da razvijamo „Knjaz Miloš“ u jednog od vodećih proizvođača bezalkoholnih napitaka na Zapadnom Balkanu – rekao je generalni direktor srpske firme, Marko Stanković.

Vlasnik i predsednik češke grupe, Alesandro Paskvale, je kazao da će daljim ulaganjem u „Knjaz Miloš“ graditi održivu budućnost kompanije, kroz investicije u kvalitetne proizvode, inovacije i kreiranje novih prilika za rast za kompaniju i ljude.
„Mattoni 1873“ posluje u osam zemalja, sa 3.400 zaposlenih, ima 11 proizvodnih pogona i 39 brendova. Kompaniju je osnovao 1873. godine Hajnrih Matoni iz Karlovih Vari u Češkoj, a devedesetih godina prošlog veka postala je vlasništvo italijanske porodice Paskvale.

U 2023. na svim tržištima na kojima posluje, ta evropska grupa prodala je gotovo dve milijarde boca, a u Češkoj, Austriji, Bugarskoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini je ekskluzivni proizvođač i distributer „Pepsiko“ brendova bezalkoholnih pića.

Izvor: 24sedam

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar