Home VestiEkonomija Čime se hrane svinje čija pršuta košta 300 evra po kilogramu

Čime se hrane svinje čija pršuta košta 300 evra po kilogramu

by bifadmin

Na Zdravoj farmi kod Velike Plane, uzgajaju se svinje od kojih pršuta košta čak 300 evra za kilogram.
Vlasnik im daje isključivo zdrave namirnice. One, za razliku od svojih ostalih rođaka, koncentrat, ni pomije nikada nisu probale.

Ove fensi svinje imaju svoj jelovnik. Bez aditiva, koncentrata, samo zdravi obroci. Čak su i probirljive, ne jedu citruse, ali zato dinje, lubenice, banane i jabuke obožavaju. Kao i povrće.

Vlasnik farme, Marko Jevtić iz Velikog Orašja kod Velike Plane kaže da zato meso ima poseban ukus i šmek.

„Ukrstili smo Šumadiju i južno voće. One isključivo jedu voće i povrće. I svakodnevno jedu malo kukuruza i ječma, to mora zbog proteina“, objašnjava Marko.

Sve je počelo kada mu je drug tražio da za njega othrani jednu na prirodan način. Onda je shvatio da bi mogao da pokrene nešto što do sada kod nas niko nije. I odlučio se za zdravu, organsku ishranu isključivo starih, autohtonih vrsta. A to meso onda mora i da košta.

„Prodaje se ceo but isključivo, ovako vi sad uzmete jedan but koji ima oko 6,7 kilograma, pa puta 300 evra, otprilike oko dve hiljade evra košta ovaj jedan but“, pokazuje ovaj farmer.

A ne biste verovali, u Srbiji ima kupaca ove skupe pršute.

„Prvo nisam očekivao takvo interesovanje, a onda sam shvatio da smo mi zemlja gde može da se proda sve što je jako dobro i kvaltetno. Najviše kupuju muškarci. Pre ima domaćina koji hoće da se dodvore pa da kupe domaćici, a domaćica mislim da ih je manje“, kroz smeh priča ovaj mladi farmer, koji na svojoj farmi ima preko 100 svinja. Ali samo odabrane sorte, moravke i resavke, hrani zdravim namirnicama. Proces od uzgoja do trpeze je dugotrajan, jer ovakvim načinom ishrane svinja ne može tako brzo da dostigne potrebnu kilažu.

„One nikada nisu jele koncentrat, nikad nisu ni probale, samim tim se i razlikuje meso i kvalitet, a i cena u odnosu na ostale u toj kategoriji mesa“.

Pored domaće pršute, koju suši na Zlatiboru, u njegovoj hladnjači, kao knjige u biblioteci, na policama su slagane i slaninice, pečenice, tirolska slanina od plećke i ostale zdravije preradjevine, koje su nešto jeftinije i koštaju od 50 do 100 evra po kilogramu.

„Prosto je nemoguće da ne probam svaki put kad sečem. Ne, ne može da mi se smuči nikako, ja sam odrastao na svinjskom mesu, a posebno ovo sad ima draž, jer znam kako je hranjeno i čime i da sam ga ja proizveo“, priča Marko I ističe da je ukus drugačiji od „običnog“ mesa, nekako slatkast.

Na svetu najpoznatija i najskuplja španska prsuta, dobila je konkurenciju. Srpsku, iz Velikog Orašja. I to od domaćih moravki i resavki.

Izvor: N1
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar