Home VestiPolitika i društvo Dramatičan porast „lažnih“ poslova na internetu

Dramatičan porast „lažnih“ poslova na internetu

by bifadmin

Cilj izveštaja, koji se temelji na opsežnom internom istraživanju i analizi podataka, je rasvetliti rastuću industriju prevara na globalnom nivou i pružiti jasna upozorenja u cilju zaštite korisnika. Revolut planira redovno da ažurira te podatke kako bi pratio trend prevara, kaže se u saopštenju.

Šta kaže globalni izveštaj o prevarama

“Revolutov izveštaj otkriva rastuću pretnju od prevara, koje su oštetile ljude širom sveta za više od 1 trilion dolara u 2022. godini, prema GASA-i (Global Anti-Scam Alliance & ScamAdviser, Global State of Scams report).

Podaci Revoluta pokazuju da je ovaj fenomen nastavio rasti prošle godine, pri čemu je trend prevara doživeo značajne promene, obeležene jačanjem prevarnih tehnika čiji je cilj izvlačenje osetljivih podataka o nalogu i ličnih podataka zbog finansijske dobiti. Finansijski kriminalci intenzivirali su svoje napore, primenjujući sofisticirane taktike kao što su obmanjujuće veb-stranice, produženi lanci plaćanja i napadi društvenog inženjeringa kako bi uhvatili žrtve u zamku”, stoji u saopštenju.

“Prošle je godine Revolutov patentirani sistem za otkrivanje prevara, koji se temelji na mašinskom učenju i veštačkoj inteligenciji, sprečio potencijalne prevare u iznosu od 550 miliona evra. Hrvatska je jedna od zemalja u kojima je zabeleženo najmanje prevara u Evropi te je zauzela 27. mesto prema broju žrtava prevara na 1.000 korisnika”, kaže se u saopštenju o prevarama.

Neovlašćena prevara vs. ovlašćena prevara

Izveštaj razlikuje neovlašćenu prevaru, koju karakteriše hakovanje naloga bez dozvole žrtve, i ovlašćenu prevaru odnosno obmanjujuću praksu koja uverava žrtvu da izvrši plaćanje. Prema izveštaju, društveni inženjering i dalje je značajan pokretač za obe vrste prevara, ali ima jači učinak kada se koristi za izvođenje ovlašćene prevare.

Ovlašćene prevare

Prevare s lažnim poslovima: porasle su preko 1.200 posto tokom 2023. godine, ciljajući na mlade pojedince koji traže prilike za zaposlenje. Investicione prevare: porasle su za 142 posto prošle godine. Većina tih prevara vezana je za ulaganja u Bitkoin ili druge kriptovalute. Anonimnost ulaganja u kriptovalute privukla je prevarante koji nude veće povrate.

Prevare pri kupovini: ostaju najpopularnija vrsta internet prevara u svim zemljama, čineći 63 odsto svih prijavljenih prevara u 2023, ali manje od 15 posto ukupno ukradenih sredstava.

Kako bi se borio protiv ovih pretnji, Revolut je ostao proaktivan u održavanju koraka ispred dinamičnog trenda prevara u 2023, ističu iz kompanije. Implementirao je poboljšane bezbednosti, uključujući biometrijsku autentifikaciju i proaktivna upozorenja o procesu plaćanja, te je takođe dao prioritet obrazovnim inicijativama o prevarama putem svog programa učenja u aplikaciji kako bi naoružao korisnike s potrebnim znanjem i alatima s ciljem zaštite od zlonamernih aktera

Woody Malouf, vođa odeljenja za finansijski kriminal, komentarisao je: “Zaštita naših korisnika od sve veće pretnje prevara na globalnom nivou od najveće je važnosti u Revolutu. Naš prvi izveštaj o finansijskom kriminalu i bezbednosti potrošača ne samo da osvetljava brzi razvoj prevara, već i pomaže pojedincima da budu oprezni. S našim naprednim sistemima za otkrivanje prevara i posvećenošću inovacijama, osnažujemo naše korisnike da zaštite svoje finansije i upravljanju digitalnim svetom s pouzdanjem.”

Izvor: BIZLife
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar