Home VestiEkonomija Koje su zemlje najskuplje a koje najjeftinije za život

Koje su zemlje najskuplje a koje najjeftinije za život

by bifadmin

World Population Review objavio je listu evropskih zemalja prema troškovima života, rangiranih od najskupljih do najjeftinijih.

Na listi koju je sačinila ova američka organizacija za prikupljanje podataka o globalnoj populaciji i demografiji nalazi se 41 evropska država.

Obračun je napravljen poređenjem cena roba i usluga u Njujorku, a uzeto je u obzir pet kriterijuma – troškovi života uopšte, cene zakupa ili stanovanja, cene namirnica, cene u restoranima i indeks cena proizvođača, piše N1 Zagreb.
Prema ovoj računici, najskuplje zemlje za život su Švajcarska i Island. Za njima slede dva britanska poreska raja – ostrva Džersi i Gernzi, a na petom mestu je Irska.

Među deset najskupljih su i Norveška, Luksemburg, Danska, Holandija i Velika Britanija. Austrija je na 11, a Nemačka na 12. mestu.

Gledajući pri dnu tabele, zemlja sa najnižim troškovima života je Belorusija. Malo iznad nje su dve zaraćene države – Ukrajina i Rusija, a slede Severna Makedonija i Moldavija.

Bugarska je na 36. mestu, što je čini najjeftinijom (i, naravno, najsiromašnijom) članicom Evropske unije, a nazivaju je „jednim od skrivenih dragulja Evrope za turiste i iseljenike“. Neposredno iznad nje, na 35. mestu, nalazi se Rumunija, dok Srbija zauzima 34. mesto.

Od zemalja regiona, Slovenija je najskuplja za život i nalazi se na 25. mestu. Uz Sloveniju najskuplji život u zemljama regiona je u Hrvatskoj koja je na 29. mestu. Slede Crna Gora na 31, Mađarska 32, dok Bosna i Hercegovina nije bila uključena u ovu listu.

Poljska je na 30. mestu, a od nje su skuplje Slovačka, Letonija, Litvanija, Slovenija, Grčka, Estonija, Češka, Portugal i Španija, koje su tim redosledom rangirane sve do 20. mesta.

Izvor: N1

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar