Home VestiEkonomija Kupci Šaomijevog električnog automobila će čekati do šest meseci na isporuku

Kupci Šaomijevog električnog automobila će čekati do šest meseci na isporuku

by bifadmin

Kineski proizvođač pametnih telefona zabeležio je ogromno interesovanje kupaca za svoj prvi električni automobil.

Šaomi je, naime, tokom prvih 27 minuta prodaje dobio 50.000 narudžbina. U prvom danu prodaje čak 88.898 ljudi kupilo je ovaj automobil.

Budući da BAIC, fabrika u kojoj se on proizvodi, može da proizvede samo 200.000 ovih vozila godišnje, kineski proizvođač je saopštio da će kupci, zbog velikog obima posla, morati da pričekaju do pola godine na isporuku.

Radi se o automobilu SU7 čiji osnovni model košta 29.872 dolara, dok njegov najveći rival Tesla svoj Model 3 ceni 34.010 dolara. Međutim, kineski automobil može da pređe veću kilometražu sa jednim punjenjem od Teslinog automobila. SU7 prelazi 700 km, a Model 3 „samo“ 567 km.

Šaomi je osim u razvoj automobila poprilično uložio i u njegovu promociju, pa su kupci specijalne verzije dobijali i poklone, poput frižidera. Interesovanje je bilo zadovoljavajuće i to u situaciji kada tražnja za električnim vozilima usporava na globalnom nivou. Ipak, Šaomi je najavio da neće odustati od ulaganja u ovu vrstu automobila, pa najavljuje da će u narednih 10 godina investirati još 10 milijardi dolara u njihov razvoj.

Izvor: BBC

Foto: Šaomi

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar