Home VestiEkonomija U Crnoj Gori najavljeno skraćivanje radnog vremena

U Crnoj Gori najavljeno skraćivanje radnog vremena

by bifadmin

Do kraja godine u Crnoj Gori može se očekivati uvođenje sedmočasovnog radnog vremena, nagovestila je Naida Nišić, ministarka rada i socijalnog staranja ove zemlje.

Ona je to izjavila u emisiji “Link” Radija Crne Gore podsećajući na izjavu premijera Milojka Spajića datu u predizbornoj kampanji.

Posle ove izjave korisnici društvenih mreža su počeli da zbijaju šale na račun marljivosti ovog naroda, međutim skraćivanje radne nedelje nije crnogorski specijalitet. Naime, širom sveta se eksperimentiše sa smanjivanjem vremena provedenog na poslu. Već nekoliko eksperimenata pokazalo je da su ljudi koji kraće rade odmorniji a samim tim i produktivniji na radnom mestu.

Pojedine kompanije su zbog toga već usvojile četvorodnevnu radnu nedelju, i zabeležile “porast blagostanja” među radnicima, međutim naučnici upozoravaju da ovakav princip rada ne odgovara svima. Naime, u pojedinim kompanijama se skraćena radna nedelja pokazala neodrživom, jer je u nekim industrijama jednostavno nemoguće imati slobodan petak, dok je u onima u kojima je radnicima bio dozvoljen trodnevni vikend, slobodno vreme često dolazilo nakon iscrpljujuće radne nedelje tokom koje su zaposleni morali da rade više nego inače, kako bi nadoknadili “izgubljeni” dan.
Zato se javila ideja da se skraćuju radni dani a ne nedelje, što je sada najavljeno u Crnoj Gori.

Izvor: Biznis u regionu, B&F

Foto: Peggy_Marco, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar