Home VestiIT i nauka Internet ostaje sve više bez veb stranica

Internet ostaje sve više bez veb stranica

by bifadmin

Kažu da internet nikada ne zaboravlja, ali to izgleda više ne važi.

Prema najnovijim istraživanjima internet je ostao bez četvrtine veb stranica koje su napravljene između 2013. i 2023. godine.

U studiji Pew istraživačkog centra je utvrđeno da stvari s interneta nestaju pred našim očima.
Nazvana je „When Online Content Disappears“ i ističe da se četvrtini stranica koje su nastale u proteklih desetak godine više ne može pristupiti. Uprkos uverenju da sve ostaje na internetu, oko 38 odsto stranica koje su nastale 2013. godine više uopšte ne mogu da se pronađu.

Čak se i neke novije stranice gube – dokazano je da je osam odsto onih koje su postojale 2023. godine danas izgubljeno. Istraživači su projekat sproveli na slučajnom uzorku, a rezultati do kojih su došli su zabrinjavajući, ako se ima u vidu da se moderni građani sve više oslanjaju na informacije koje pronađu na internetu.

U eri u kojoj se AI sve bre razvija (46,9 odsto internet saobraćaja pripada botovima) i usput mnogo greši, nemogućnost utvrđivanja informacija preko drugih izvora bi mogla da bude pogubna.

Posebno što se sve više govori o AI-novinarima i drugim AI „radnicima“ koji bez alternativnih izvora informacija imaju potpunu slobodu da svoje halucinacije dele kao istinu. Zvuči kao savršen recept za distopiju.

Izvor: PC press
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar